Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chicken balti

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos balti
kolendra 1/2 łyżeczki
kminek 1/2 łyżeczki
koper 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
imbir starty 2 łyżeczki
chili 1/2 łyżeczki
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: chicken balti

Kroki postępowania

1
mam problem z zapisaniem wszystkich składnikó, chyba jest ich zbyt wiele więc dodaję je tutaj ponownie
sos balti:
kolendra 1/2 łyżeczki
kminek 1/2 łyżeczki
koper 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
imbir świeży tarty 2 łyżeczki
chilli w proszku 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
pomidory w puszce 1 szt
do smażenia:
pierś z kurczaka 1/2 kg
olej słonecznikowy 3 łyżki
papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
cynamon 1/4 łyżeczki
kminek mielony 1/2 łyżeczki
kardamon 1/4 łyżeczki
papryka czerwona 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
zielone chilli 1 małe - można zrezygnować
garam masala 1/2 łyżeczki
woda 100 ml (opcjonalnie)
pomidory świeże 2 szt
Pierwszym etapem jest przygotowanie sosu balti: Na suchą patelnię z grubym dnem wsypać ziarna kolendry, kminku i kopru. Podsmażać około 2 minut. Następnie przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, podsmażyć na nim pokrojona w bardzo drobna kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powinny być szkliste. Dodać starty imbir , podsmażone ziarna oraz chili w proszku i kurkumę. Dokładnie wymieszać, tak aby nie przywarło do patelni. Dodać na patelnię pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i podsmażać ok 10 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko ponownie przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień do min, przykryć pokrywka i dusić ok 40 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 1 - chicken balti foto
2
Kurczaka pokroić w większą kostkę. Podsmażyć na gorącym oleju słonecznikowym. Ściągnąć z patelni. Następnie przełożyć na nią paprykę mieloną słodką , cynamon, kminek mielony, kardamon , garam masala. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i zieloną, pokrojone pomidory oraz bardzo drobno posiekane chilli. Podsmażać ok 4-5 minut
Krok 2 - chicken balti foto
3
Przełożyć do sosu balti , dodać kurczaka i wymieszać. Gotować na małym ogniu ok 5 minut. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać gorącej wody podczas łączenia warzyw z sosem balti.
Krok 3 - chicken balti foto
4
Podałam z ryżem basmati oraz świeżym pieczywem naan. Sos można posypać świeżą kolendrą. Smacznego:)
Krok 4 - chicken balti foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 23.03.2013 09:01
bardzo fajny przepis
noninka77 22.03.2013 17:12
wygląda apetycznie ale ta ilość składników mnie przeraża:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak