chicken balti

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sos balti

  • kolendra

    1/2 łyżeczki
  • kminek

    1/2 łyżeczki
  • koper

    1/2 łyżeczki
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir starty

    2 łyżeczki
  • chili

    1/2 łyżeczki
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    1 puszka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - chicken balti foto
mam problem z zapisaniem wszystkich składnikó, chyba jest ich zbyt wiele więc dodaję je tutaj ponownie
sos balti:
kolendra 1/2 łyżeczki
kminek 1/2 łyżeczki
koper 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
imbir świeży tarty 2 łyżeczki
chilli w proszku 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
pomidory w puszce 1 szt
do smażenia:
pierś z kurczaka 1/2 kg
olej słonecznikowy 3 łyżki
papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
cynamon 1/4 łyżeczki
kminek mielony 1/2 łyżeczki
kardamon 1/4 łyżeczki
papryka czerwona 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
zielone chilli 1 małe - można zrezygnować
garam masala 1/2 łyżeczki
woda 100 ml (opcjonalnie)
pomidory świeże 2 szt
Pierwszym etapem jest przygotowanie sosu balti: Na suchą patelnię z grubym dnem wsypać ziarna kolendry, kminku i kopru. Podsmażać około 2 minut. Następnie przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, podsmażyć na nim pokrojona w bardzo drobna kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powinny być szkliste. Dodać starty imbir , podsmażone ziarna oraz chili w proszku i kurkumę. Dokładnie wymieszać, tak aby nie przywarło do patelni. Dodać na patelnię pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i podsmażać ok 10 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko ponownie przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień do min, przykryć pokrywka i dusić ok 40 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - chicken balti foto
Kurczaka pokroić w większą kostkę. Podsmażyć na gorącym oleju słonecznikowym. Ściągnąć z patelni. Następnie przełożyć na nią paprykę mieloną słodką , cynamon, kminek mielony, kardamon , garam masala. Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i zieloną, pokrojone pomidory oraz bardzo drobno posiekane chilli. Podsmażać ok 4-5 minut
Krok 3 - chicken balti foto
Przełożyć do sosu balti , dodać kurczaka i wymieszać. Gotować na małym ogniu ok 5 minut. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać gorącej wody podczas łączenia warzyw z sosem balti.
Krok 4 - chicken balti foto
Podałam z ryżem basmati oraz świeżym pieczywem naan. Sos można posypać świeżą kolendrą. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
as28 23.03.2013 09:01
bardzo fajny przepis
noninka77 22.03.2013 17:12
wygląda apetycznie ale ta ilość składników mnie przeraża:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat