Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sos balti
-
kolendra
1/2 łyżeczki -
kminek
1/2 łyżeczki -
koper
1/2 łyżeczki -
masło
2 łyżki -
cebula
1 szt -
czosnek
2 ząbki -
imbir starty
2 łyżeczki -
chili
1/2 łyżeczki -
pomidory w zalewie pomidorowej
1 puszka -
Kurkuma mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
sos balti:
kolendra 1/2 łyżeczki
kminek 1/2 łyżeczki
koper 1/2 łyżeczki
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
imbir świeży tarty 2 łyżeczki
chilli w proszku 1/2 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
pomidory w puszce 1 szt
do smażenia:
pierś z kurczaka 1/2 kg
olej słonecznikowy 3 łyżki
papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
cynamon 1/4 łyżeczki
kminek mielony 1/2 łyżeczki
kardamon 1/4 łyżeczki
papryka czerwona 1/2 szt
papryka zielona 1/2 szt
zielone chilli 1 małe - można zrezygnować
garam masala 1/2 łyżeczki
woda 100 ml (opcjonalnie)
pomidory świeże 2 szt
Pierwszym etapem jest przygotowanie sosu balti: Na suchą patelnię z grubym dnem wsypać ziarna kolendry, kminku i kopru. Podsmażać około 2 minut. Następnie przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, podsmażyć na nim pokrojona w bardzo drobna kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powinny być szkliste. Dodać starty imbir , podsmażone ziarna oraz chili w proszku i kurkumę. Dokładnie wymieszać, tak aby nie przywarło do patelni. Dodać na patelnię pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i podsmażać ok 10 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko ponownie przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień do min, przykryć pokrywka i dusić ok 40 minut od czasu do czasu mieszając.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się