Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cherry pie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka tortowa 300 g
masło 200 g
cukier 120 g
aromat migdałowy

Nadzienie wiśniowe

wiśnie 700 g
cukier 80 g
mąka ziemniaczana 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Porada

Można użyć wiśni mrożonych, które wcześniej należy rozmrozić na durszlaku lub sitku.

Przepis i sposób przygotowania na: Cherry pie

Mąkę wymieszać z cukrem, masłem w temperaturze pokojowej i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Wyrobić między palcami na kruszonkę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysypać połowę kruszonki, wyrównać i delikatnie przyklepać. Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 180°C, do bladozłotego koloru.

Wydrylowane wiśnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą. Wyłożyć wiśnie i wyrównać. Na wiśnie wysypać drugą połowę kruszonki.

Piec przez około 40 - 45 minut w temperaturze 180°C, do złotego koloru.

Upieczony i wystudzony placek oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 28.09.2014 21:56
wyśmienite ciasto
Róża1 28.09.2014 21:42
smaczne ciacho !!!!
Monika-twin 28.09.2014 21:38
Pyszne ciasto.
Kejti 28.09.2014 21:34
Mniam,pyszny deser :-)
asiczekz 28.09.2014 21:11
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak