Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cherry curd

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiśnie bez pestek duża garść
jajko 2 szt
masło 70 g
cukier 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1 łyżka (czubata)

Przepis i sposób przygotowania na: Cherry curd

Rozmrożone i umyte wiśnie wrzucamy do blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Przekładamy do metalowej miski. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, cukier i drobno pokrojone masło. Wsypujemy wiórki i całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Miskę stawiamy na małym rondlu z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski), zmniejszamy gaz na średni i podgrzewamy krem, co jakiś czas mieszając, Gdy masa zacznie gęstnieć (może to potrwać nawet 20-25 minut) zaczynamy mieszać cały czas. W innym przypadku powstaną grudki. Gdy masa osiągnie konsystencję budyniu należy ściągnąć miskę z rondelka. Teraz wystarczy krem przetrzeć przez gęste sitko i przestudzić. Jeśli nie wykorzystujemy go od razu, to ostudzony przekładamy do słoika, szczelnie zakręcamy i chowamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 18.02.2016 22:22
Bardzo fajny przepis.
Renataj 18.02.2016 18:04
Interesujący przepis.
tobi1989 18.02.2016 12:51
Ciekawe :)
kd045 18.02.2016 12:03
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak