Cherry curd

Cherry curd

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie bez pestek

    duża garść
  • jajko

    2 szt
  • masło

    70 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    1 łyżka (czubata)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Cherry curd

Rozmrożone i umyte wiśnie wrzucamy do blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Przekładamy do metalowej miski. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, cukier i drobno pokrojone masło. Wsypujemy wiórki i całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Miskę stawiamy na małym rondlu z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski), zmniejszamy gaz na średni i podgrzewamy krem, co jakiś czas mieszając, Gdy masa zacznie gęstnieć (może to potrwać nawet 20-25 minut) zaczynamy mieszać cały czas. W innym przypadku powstaną grudki. Gdy masa osiągnie konsystencję budyniu należy ściągnąć miskę z rondelka. Teraz wystarczy krem przetrzeć przez gęste sitko i przestudzić. Jeśli nie wykorzystujemy go od razu, to ostudzony przekładamy do słoika, szczelnie zakręcamy i chowamy do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

wwwiolka 18.02.2016 22:22
Bardzo fajny przepis.
Renataj 18.02.2016 18:04
Interesujący przepis.
tobi1989 18.02.2016 12:51
Ciekawe :)
kd045 18.02.2016 12:03
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat