Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Charlotte russe

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Boki ciasta

biszkopty podłużne 100 g

Spód ciasta

biszkopty podłużne 7-8
zaparzona mocna kawa 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka

Warstwa czekoladowa

śmietana kremowa 30% 400 g
czekolada mleczna 150 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka (rozpuszczalnej na zimno)

Warstwa wiśniowa

wiśnie bez pestek 350 g (mrożone)
galaretka wiśniowa 1
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka (rozpuszczalna na zimno)

Warstwa śmietankowa

śmietana kremówka 200 g
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 1

Dekoracja

biała czekolada 2 kostki
czekolada gorzka 2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Charlotte russe

Kroki postępowania

1
Dzień wcześniej - najlepiej wieczorem - zagotuj 400 g słodkiej śmietanki, zestaw z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Odstaw by się rozpuściła, potem wymieszaj a jak trochę przestygnie wstaw na całą noc do lodówki. Jeśli śmietana nie będzie dobrze schłodzona nie ubije się.
Krok 1 - Charlotte russe foto
2
Przygotuj duży dekoracyjny talerz i metalową obręcz (można użyć formy z dnem) o śred. 18 cm. Na dno pokrusz biszkopty, ale nie na miazgę, mogą być większe kawałki, naponczuj lekko kawą (możesz ją uprzednio lekko posłodzić, ale nie jest to konieczne).
Krok 2 - Charlotte russe foto
3
Boki wyłóż biszkoptami, cukrowaną stroną do obręczy. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubij na sztywno. Odejmij z 4 łyżki i rozpuść w tym 1 łyżkę żelatyny, wmieszaj ją intensywnie, potem dodaj do całości. Śmietanę wyłóż na spód biszkoptowy. Wstaw do lodówki do stężenia, ok. 1-2 godziny.
Krok 3 - Charlotte russe foto
4
Wiśnie przełóż do garnuszka, gotuj na wolnym ogniu, aż będą się rozpadać, często mieszając. Jeśli są z pestkami koniecznie przetrzyj je przez sitko z drobnymi oczkami. Jeśli wiśnie są bez pestek należy je tylko zblendować.
Krok 4 - Charlotte russe foto
5
Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, odstaw. Jak zacznie gęstnieć wymieszaj ją z musem z wiśni. Dodaj też 1 łyżkę żelatyny (rozpuszczlna na zimno) i wymieszaj intensywnie. Masę wylej na zastygłą warstwę czekoladową. Wstaw do lodówki by masa wiśniowa zastygła na ok. 1-2 godziny.
Krok 5 - Charlotte russe foto
6
Słodką śmietankę - 200 g ubij, pod koniec dodaj cukier i śmietan fix. Szprycą wyciskaj rozetki bezpośrednio na cieście.
Krok 6 - Charlotte russe foto
7
Czekolady zetnij nożykiem by powstały płatki. Posyp ciasto. Ciasto przed krojeniem dobrze jest jeszcze schłodzić. Torcik można dekoracyjnie przewiązać wstążką, zdejmujemy ją przy krojeniu tortu.
Krok 7 - Charlotte russe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.05.2015 22:44
super wygląda :)
ada.la 05.05.2015 07:23
super wygląda
Zdzisław 07.04.2015 14:02
takie słodkości bardzo lubię
IKrakowianka 07.04.2015 13:47
bardzo apetyczne ciacho
tytka 07.04.2015 13:13
ślicznie wygląda
Edith85 07.04.2015 12:59
smakowity torcik
aginaa 07.04.2015 12:21
fajny deser
dollce 07.04.2015 12:00
Wygląda kusząco
Ania321 07.04.2015 11:41
Pyszny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak