Chapati- indyjski chlebek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • woda

    1/4 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chapati- indyjski chlebek foto
Z przesianej mąki, soli i wody zagniatamy ciasto przez 5 minut. Jest bardzo twarde, takie właśnie powinno być, nie dodajemy więcej wody
Krok 2 - Chapati- indyjski chlebek foto
Ciasto dzielimy na niewielkie kulki (u mnie wyszło 6 porcji). Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągłe placuszki
Krok 3 - Chapati- indyjski chlebek foto
smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po parę chwil z obu stron (powinny ładnie się zarumienić)
Krok 4 - Chapati- indyjski chlebek foto
Ciepłe placuszki smarujemy roztopionym masłem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 09.12.2012 15:08
kuchnia indyjska rzadko gości na naszych stołach, także sam z chęcią wypromuje ten przepis
agnieszka137 12.03.2012 23:28
super, dzięki za przepis:)
Aga20 12.03.2012 11:25
Lubie ciapati;) w szczególności z sosami;)
stokrotka 12.03.2012 11:20
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat