Chałwowy raj

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 szt.
  • mleko

    3 szkl.
  • cukier kryształ

    1 szkl.
  • cukier wanilinowy

    1 op.
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    20 dag.
  • sól

    szczypta
  • czekolada gorzka

    100 g.
  • budyń waniliowy

    2 bez cukru
  • chałwa

    30 waniliowa
  • budyń czekoladowy

    3 bez cukru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

WYKONANIE :
Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie wymieszać z masą. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec w temp. 180C przez 30min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
2szkl. mleka zagotować. W jednej szklance mleka rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Następnie ostudzić. Chałwę zmiksować na gładką masę lub rozkruszyć. Masło utrzeć na puch i stopniowo po trochę dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Na koniec do masy dołożyć chałwę i całość zmiksować na gładką masę.
Na jeden płat ciasta wyłożyć 2/3 kremu chałwowego i przykryć drugim. Wierzch posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.

SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 03.06.2014 21:51
ciekawy i smaczny pomysł, masa pyszna
sara1 27.01.2014 09:51
pyszne słodkości
Wafelek2601 27.01.2014 08:17
Pyszności.
caralajna 21.01.2014 16:55
uwielbiam smak chałwy
EmciaPichci 18.01.2014 09:50
mmm brzmi pysznie!
Czyki 15.01.2014 21:23
Masa, to musi być wspaniałe wypełnienie do biszkopta:):)
Bernadeta1 12.01.2014 00:19
na pewno smaczna
Krystyna32 06.01.2014 08:44
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat