Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowiec z dżemem porzeczkowym
Biszkopt ciemny:
6 jaj
3 łyżki oleju
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy te ostatnie (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już sztywna stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Na koniec dodajemy do masy przesianą mąkę, wraz z proszkiem i kakao i całość mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki, tak by nie zniszczyć struktury biszkoptu.
2. Masę wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30min.
3. Jeszcze ciepły biszkopt zdejmujemy z papieru do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt jasny:
3 jaja (jeśli duże, jeśli zaś dysponujemy mniejszymi weźmy 4)
½ szklanki cukru
¼ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Biszkopt biały przygotowujemy tak jak ciemny. Po oddzieleniu białek od żółtek, ubijamy te pierwsze, następnie dodajemy stopniowo cukier, następnie żółta. Na koniec przy pomocy drewnianej łyżki łączymy powstałą masę z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w tej samej formie, w której upiekliśmy ciemny biszkopt, w 180 c przez ok. 25-30 min. Jeszcze ciepły zdejmujemy z papieru do pieczenia.
Masa chałwowa:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
2 łyżki mąki pszennej(czubate)
3 żółtka
2 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru
250 g chałwy
3-5 łyżek śmietany 12%
250 g margaryny
1. Z 0,5l mleka odlewamy ok. ¾ szklanki, pozostałą część gotujemy wraz z 2 łyżkami cukru. Mąkę wraz z żółtkami mieszamy, tak by nie było grudek (proponuję użyć w tym celu miksera). Jeśli zaś nie jesteśmy szczęśliwymi jego posiadaczami, wówczas, po energicznym wymieszaniu składników, należy powstałą masę przecedzić przez sito, by pozbyć się wszelkich grudek.
2. Gdy mleko się zagotuje wlewamy miksturę i gotujemy tak jak zwykły budyń.
3. Następnie studzimy ugotowaną masę, zwaną dalej „budyniem”. W tym czasie przekrawamy ciemny biszkopt, by powstały nam dwa placki. Kiedy budyń wystygnie możemy zacząć ucierać margarynę wraz z cukrem pudrem.
4.Do utartej margaryny stopniowo dodajemy wystudzony budyń, następnie dodajemy chałwę, na koniec zaś stopniowo śmietanę, tak by masa nie była zbyt rzadka.
Warstwy:
Bierzemy 1 płat ciemnego biszkoptu i smarujemy go połową masy chałowej. Na masie rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu porzeczkowego i przykrywamy ją jasnym biszkoptem. Na biszkopt jasny znów wykładamy masę chałwową (odkładamy jej odrobinę do posmarowania wierzchu ciasta) i znów masą chałwową smarujemy dżemem. Dżem przykrywamy drugim ciemnym biszkoptem, a jego smarujemy pozostawioną na ten cel masą chałwową. Wierzch oblewamy polewą.
Więcej na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/