Chałwowiec z bezami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    6 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • mleko

    1 szkl
  • masło

    1,5 kostki
  • chałwa

    20 dag
  • czekolada

    1 szt
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • bezy

    15 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubijamy z cukrem, delikatnie mieszamy z proszkiem i mąką, kakao.
Pieczemy w tortownicy około 35-40 minut.
Na mleku gotujemy gęsty budyń,, studzimy i łączymy z utartą połową masła i chałwą. do drugiej połowy masła dodajemy dodajemy według uznania stopioną i wystudzoną czekoladę i cukier puder.
Biszkopt dzielimy na dwie części, na spód ciemna masa, potem rozkładamy bezy, chałwowa masa i druga połowa ciasta.
możemy zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 04.09.2012 23:07
Bardzo słodkie, bardzo kaloryczne i z "pewnością "pójdzie w boczki". Ale co tam -uwielbiam takie ciasta.
Habibi 04.09.2012 08:02
Wspaniałe i bardzo smakowite ciacho ;)
Anna169Hosz 10.05.2012 13:56
Ależ nabrałam ochoty na takie ciasto!
GOSIA18 09.05.2012 11:10
super wygląda
Sylwia29 09.05.2012 08:48
Pychaa!!
EWI 09.05.2012 08:38
fajne
jolajka 09.05.2012 08:27
na zdjęciu są dwa placki a jedna masa, tak czasem robię, kiedy ciasto nie za bardzo wyrośnie
gosia47-47 09.05.2012 08:27
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat