Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowiec na ciepłych lodach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciepłe lody 10 szt
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 1 łyżka
chałwa waniliowa 100 g
biała czekolada 50 g
woda ciepła 1/4 szklanki
żelatyna deserowa 1 łyżka
galaretka przezroczysta o smaku winogronowym 1 opakowanie
wrzątek 1,5 szklanki
owoce

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowiec na ciepłych lodach

Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przecięte na pół ciepłe lody. Kupiłam takie, które miały na spodzie wafelek. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy startą białą czekoladę i pokruszoną bardzo drobno chałwę. Dolewamy żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy na ciepłe lody. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie na wierzchu układamy owoce. Całość zalewamy przestudzoną i delikatnie stężałą galaretką. Deser chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 27.09.2017 19:13
Bardzo ciekawy przepis. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak