Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwowe korony

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 2,25 szklanki
masło 0,75 kostki
cukier 0,75 szklanki
sok z pomarańczy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól 0,25 łyżeczki
esencja waniliowa 1 łyżeczka
jajko 1 duże
czekolada gorzka 60 g

KREM

masło 1 kostka
chałwa 300 g
mleko 0,75 szklanki
cukier 1/3 szklanki
esencja waniliowa 1 łyżeczka

DODATKOWO

dżem porzeczkowy
masa kajmakowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwowe korony

Kroki postępowania

1
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodać sok z mandarynki, esencję waniliową i jajko, zmiksować do połączenia składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do ciasta i dokładnie łaczymy. Ponownie owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 160 st. Wyjmujemy, wałkujemy na grubość ok 3mm, wykrawamy duże gwiazdki. Wkładamy gwiazdki do natłuszczonej foremki muffinkowej (przyciskamy lekko do foremki), pieczemy ok 8 min. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
Krok 1 - Chałwowe korony foto
2
Przygotowujemy krem chałwowy: mleko zagotowujemy z cukrem i esencją waniliową. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę dodając partiami mleko. Chałwę kruszymy i, ciagle ucierając, dodajemy stopniowo do utartego masła z mlekiem.
Krok 2 - Chałwowe korony foto
3
Na spód każdej ostudzonej korony nakładamy trochę dżemu z czarnej porzeczki (może być inny kwaśny dżem), na to trochę masy kajmakowej, całość uzupełniamy kremem chałwowym. Możemy ozdobić stopioną czekoladą.
Z przepisu wychodzi ok 60 koron.
Krok 3 - Chałwowe korony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 30.11.2014 14:48
chałwie nie powiem nie :))
Magula 30.11.2014 08:55
ciekawy pomysł
irenka 29.11.2014 20:46
ciekawy przepis,muszą być pyszne te korony
Renataj 29.11.2014 20:19
Chałwowe ? - coś w sam raz dla mnie:)
jola91 29.11.2014 19:43
Ale super...
IKrakowianka 29.11.2014 19:11
super deser
aginaa 29.11.2014 16:16
ale to piękne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak