Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwa " wytrawna"

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziarna sezamu 200 g
miód płynny 4 łyżki
zapach waniliowy
orzechy pistacjowe solone
pestki słonecznika solone

Porada

Chałwa z tych składników nie jest tak słodka, a nawet wręcz lekko wytrawna. Smacznego.

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwa " wytrawna"

Sezam prażymy na suchej patelni ok. 10 minut. Pamiętajmy o stałym mieszaniu.
Gdy lekko ostygnie mielimy go w młynku do kawy.
Solone pistacje wyjmujemy z łupinek.
Zmielony sezam łączymy z płynnym miodem , dodajemy pistacje.
Wszystko wkładamy do pojemnika wyłożonego folią i lekko przykklepujemy.
Na wierzch wykładamy naprzemiennie rządek pistacji i solonych pestek słonecznika.
Zakrywamy folią i wkładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.02.2017 17:45
smakowitości
Róża1 12.02.2016 23:19
super przepis !!!!! zabieram do swojej księgi :-)
Ola1young 12.02.2016 21:53
z checia bym spróbowała ;)
Renataj 12.02.2016 21:05
Uwielbiam chałwę więc przepis z chęcią wypróbuję:)
halina17 12.02.2016 19:12
Dobry przepis.
norweska20 12.02.2016 18:05
smakowity pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak