Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwa sezamowa z pasty tahini

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Forma 10 x 13 cm

tahini pasta sezamowa 3/4 szklanki
woda 1/4 szklanki
cukier 1 szklanka
wanilia 1 laska

Dodatkowo

pistacje 1/4 szklanki
migdały 1/4 szklanki

Opcjonalnie

mleko w proszku 1/2-3/4 szklanki

Porada

Po samodzielnym przygotowaniu chałwy - zaręczam, że ta sklepowa straci na popycie. Wbrew pozorom wystarczy kilkanaście minut zabawy, troszkę chłodzenia i... już.

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwa sezamowa z pasty tahini

Cukier z wodą wymieszać i zagotować.
Całość doprowadzić do wrzenia i podgotować (na małym ogniu, bez mieszania!) przez około 7 minut.
(Ma powstać syrop cukrowy.)
W międzyczasie pastę tahini podgrzać z ziarenkami wanilii.
(Ma być ciepła, ale nie gorąca.)
Pastę natychmiast połączyć z syropem.
Składniki mieszać (3 minuty lub dłużej) do momentu, aż masa wyraźnie zgęstnieje.
(Opcjonalnie dodać mleko w proszku.)
W połowie mieszania dodać podprażone pistacje i płatki migdałowe.
Masę przełożyć do formy delikatnie wysmarowanej olejem i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 04.08.2017 09:06
A pooolecam :)
gusia1000 01.08.2017 00:55
Nie jadłam takiego czegoś.
Diana Rusiłowicz 31.07.2017 21:03
Dziękuję i polecam.
Ola1984 28.07.2017 09:14
Świetny przepis :) Smakowicie wygląda ;)
Diana Rusiłowicz 28.07.2017 07:22
W większości dużych sklepów obok masła orzechowego.
anka1988 27.07.2017 17:21
gdzie można dostac taką pastę?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak