Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwa sezamowa z miodem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sezam 200 g
miód 4 łyżki
cukier waniliowy 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwa sezamowa z miodem

Sezam uprażyć na suchej patelni, ale nie dopuścić do zbytniego zrumienienia.
Odstawić do ostygnięcia, a następnie zmielić porcjami, za pomocą młynka do kawy, z dodatkiem cukru waniliowego.
Do zmielonego sezamu dodać płynny miód i wyrabiać, aż powstanie jednolite ciasto.
Uformować z niego średniej grubości wałeczek, owinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Odwinąć z folii, pokroić w plasterki, przełożyć do szczelnego pojemnika, przekaldając warstwy bibułowymi serwetkami.
Przechowywać w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak