Chałwa sezamowa z miodem

Chałwa sezamowa z miodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sezam

    200 g
  • miód

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 op.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chałwa sezamowa z miodem

Sezam uprażyć na suchej patelni, ale nie dopuścić do zbytniego zrumienienia.
Odstawić do ostygnięcia, a następnie zmielić porcjami, za pomocą młynka do kawy, z dodatkiem cukru waniliowego.
Do zmielonego sezamu dodać płynny miód i wyrabiać, aż powstanie jednolite ciasto.
Uformować z niego średniej grubości wałeczek, owinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Odwinąć z folii, pokroić w plasterki, przełożyć do szczelnego pojemnika, przekaldając warstwy bibułowymi serwetkami.
Przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat