Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka żydowska

4.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników:

woda letnia 0,5 szklanki
drożdże świeże 40 gramów
mąka pszenna 0,5 kilograma
cukier 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
masło 80 gramów
woda zimna 4 łyżki

Do posmarowania:

jajko 1 sztuka
sezam

Porada

Ja zamoczyłam palec w jajku, sezamie i przyklejałam do chałki.

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka żydowska

Kroki postępowania

1

W letniej wodzie rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i żółtko, cukier, zimną wodę oraz rozpuszczone letnie masło. Wyrobić mikserem do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i będzie miało jednolitą i gładką konsystencję. Ciasto wyjąć z misy. Misę posmarować olejem, włożyć ciasto z powrotem, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Krok 1 - Chałka żydowska foto
2
Przełożyć ciasto na blat wysypany mąką i podzielić na 6 równych części. Uformować kulki z ciasta i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Krok 2 - Chałka żydowska foto
3
Z każdej części ciasta uformować wałek o długości 50 cm
Krok 3 - Chałka żydowska foto
4
Zapleść warkocz. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową, odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami zimnej wody i posypać sezamem lub innymi ziarenkami.
Krok 4 - Chałka żydowska foto
5
Piec w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Krok 5 - Chałka żydowska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nick 28.11.2023 22:29
To nie jest żydowska całka. Żydzi jedzą ja w szabat co znaczy że nie może być w niej masła bo nie będą zachowane reguły koszernosci
foczka-ks 20.04.2015 15:43
chałka smakowicie wyszła
ben-ka 10.01.2015 08:57
Mega apetyczna!!!!
Lucan 09.01.2015 18:36
trafiła do mojej książki! Dzięki :)
Janina 09.01.2015 18:23
Piękna i smaczna;)
Kolorowa 09.01.2015 17:17
idealny splot !
Alex_M 09.01.2015 16:03
upiekła się idealnie :)
Grazyna0211 09.01.2015 16:01
cudnie się upiekła
Edith85 09.01.2015 15:15
ale piękna :)aż chce się jesć oczami...
Wiktoria29 09.01.2015 15:02
piękna i taka złocista, aż szkoda kroić
Kuchnia Marty 09.01.2015 14:58
Mmm..aż ślinka leci! Pięknie wygląda i pewnie rewelacyjnie smakuje
msmariusz 09.01.2015 14:47
aż brzuch ściska z głodu
wyattearp 09.01.2015 14:29
piękna chałeczka
MałaMi89 09.01.2015 13:52
Piękna po prostu :)
mirosława4 09.01.2015 13:26
wygląda przepysznie i zapewne tak samo smakuje :)
mysza75 09.01.2015 12:56
Jaka fajna rumiana
Wiesława1 09.01.2015 12:51
Alu jak zawsze ..och i ach
Bernadeta1 09.01.2015 12:37
pysznie wygląda ta chałka i jeszcze domowa, rewelacja
pestka 09.01.2015 12:18
uwielbiam taka chałkę z masłem i dżemem
tytka 09.01.2015 12:10
pięknie wygląda, taka rumiana
Krzysztof15 09.01.2015 12:10
pyszna...z masełkiem
Noruas 09.01.2015 11:54
przepiękna! cudna!
gosia561 09.01.2015 11:42
wspaniała chałwa
Mniam 09.01.2015 11:35
Pięknie wygląda i ten sezam tak fajnie się przykleił.
Malinka 09.01.2015 11:32
Piękna, po prostu!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak