APM

Chałka z wanilią i cukrem perlistym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 gram
  • laska wanilii

    1 sztuka (ziarenka)
  • cukier waniliowy

    4 łyżka (domowej roboty)
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    0,5 szklanka
  • masło

    50 gram
  • jajko

    1 sztuka (do smarowania)
  • cukier perlisty

    1 łyżka
  • drożdże

    15 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz, ziarenka wanilii i drożdże rozmieszane z mlekiem.
Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Formujemy kulę, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek. Wałeczki przeplatamy tworząc warkocz.
Przenosimy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 0,5 godziny.
Po wyrośnięciu, smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.

Pieczemy chałkę ok. 30 - 35 minut w 180'.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rosik93 08.01.2013 09:47
Super wygląda
adelajda 08.01.2013 09:04
na pewno była pyszna
wyattearp 08.01.2013 08:56
pychotka !!! :)
cukiereczek 08.01.2013 08:52
na śniadanie pycha
ewka1978 08.01.2013 08:18
super dodatek do porannej kawy
ONY_za_kare 08.01.2013 07:58
pyszne śniadanko!
Magula 08.01.2013 07:38
wygląda bardzo smakowicie
monisia1977 08.01.2013 07:16
dobre
miroslawa 08.01.2013 04:40
pyszności, uwielbiam z dżemkiem i ciepłym mlekiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat