Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z wanilią i cukrem perlistym

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
laska wanilii 1 sztuka (ziarenka)
cukier waniliowy 4 łyżka (domowej roboty)
jajko 1 sztuka
mleko 0,5 szklanka
masło 50 gram
jajko 1 sztuka (do smarowania)
cukier perlisty 1 łyżka
drożdże 15 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z wanilią i cukrem perlistym

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz, ziarenka wanilii i drożdże rozmieszane z mlekiem.
Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Formujemy kulę, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek. Wałeczki przeplatamy tworząc warkocz.
Przenosimy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 0,5 godziny.
Po wyrośnięciu, smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.

Pieczemy chałkę ok. 30 - 35 minut w 180'.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 08.01.2013 09:47
Super wygląda
adelajda 08.01.2013 09:04
na pewno była pyszna
wyattearp 08.01.2013 08:56
pychotka !!! :)
cukiereczek 08.01.2013 08:52
na śniadanie pycha
ewka1978 08.01.2013 08:18
super dodatek do porannej kawy
ONY_za_kare 08.01.2013 07:58
pyszne śniadanko!
Magula 08.01.2013 07:38
wygląda bardzo smakowicie
monisia1977 08.01.2013 07:16
dobre
miroslawa 08.01.2013 04:40
pyszności, uwielbiam z dżemkiem i ciepłym mlekiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak