Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z kruszonką

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CHAŁKA

drożdże świeże 30 g
mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
masło 4 łyżki
mleko 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka

Kruszonka

mąka pszenna 100 g
masło 50 g
cukier 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z kruszonką

Z odrobiony mąki, cukru, drożdży i mleka zrobić zaczyn drożdżowy. Odstawić na ok 15 min, by ruszył. Następnie dodać pozostałe składniki na chałkę i wyrobić z nich gładką masę ciasta. Odstawić do podwojenia objętości na ok 1,5h. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 równe części: każdą zrolować i uformować chałkę. Ostawić ponownie na około 30 min. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i oprószyć kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok 20 min (aż się zarumieni). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 20.04.2015 15:43
chałka smakowicie wyszła
Magula 02.02.2015 07:44
wspaniała chałka
Adam/ZUB3R 01.02.2015 21:40
wygląda smacznie
IlonaAlbertos 01.02.2015 21:19
Uwielbiam takie domowe wypieki.
Mama niejadka 01.02.2015 21:11
Idealna z masłem na śniadanie
IKrakowianka 01.02.2015 21:06
wygląda idealnie
Wiktoria29 01.02.2015 21:00
zjadłabym takiej domowej chałeczki
Ola1984 01.02.2015 20:39
Uwielbiam, pięknie wygląda :)
Konczi 01.02.2015 20:21
pięknie wygląda, musiała być pyszna
wwwiolka 01.02.2015 20:18
Bardzo fajny przepis.
Betina#45 01.02.2015 20:15
idealna z masełkiem...pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak