Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z kruszonką
Kroki postępowania
4 dag drożdży
5 łyżek cukru
3 czubate szkl mąki
pół kostki masła
2 jajka
30g c. waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 c. waniliowy 16g
1 łyżka stopionego masła
jajko do posmarowania chałki
Zaczyn: połowę mleka wlać do miseczki, wkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru i tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut.
W międzyczasie roztopić masło, ostudzić. Utrzeć jajka z resztą cukru na puszystą masę.
Stolnicę oprószyć mąką, zagnieść ciasto i podzielić je na 6 równych części. Uformować równej długości wałki i zapleść 2 warkocze zawijając końce do spodu.