Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

  • drożdże

  • cukier

  • mąka

  • masło

  • jaja

  • cukier wanilinowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chałka z kruszonką foto
2/3 szkl ciepłego mleka
4 dag drożdży
5 łyżek cukru
3 czubate szkl mąki
pół kostki masła
2 jajka
30g c. waniliowego
szczypta soli

Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 c. waniliowy 16g
1 łyżka stopionego masła

jajko do posmarowania chałki

Zaczyn: połowę mleka wlać do miseczki, wkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru i tyle mąki aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut.

W międzyczasie roztopić masło, ostudzić. Utrzeć jajka z resztą cukru na puszystą masę.
Krok 2 - Chałka z kruszonką foto
Resztę mąki i szczyptę soli wsypać do dużej miski, dodać zaczyn i jajka. Zagniatać ciasto dolewając równocześnie stopniowo mleko. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk wlać masło i wyrabiać jeszcze ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do czasu aż podwoi swoją objętość.

Stolnicę oprószyć mąką, zagnieść ciasto i podzielić je na 6 równych części. Uformować równej długości wałki i zapleść 2 warkocze zawijając końce do spodu.
Krok 3 - Chałka z kruszonką foto
Chałki przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, zostawić na ok 15 min do wyrośnięcia. po tym czasie posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Chałka z kruszonką foto
Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść w palcach aby powstały grudki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 15.09.2013 18:08
Jest rewelacyjna! Wygląda niezwykle smacznie :)
Katarzyna59 20.06.2013 09:07
bardzo fajny przepis
iziona 19.06.2013 07:52
Cudowna ta chałeczka mi zawsze się rozleje i traci fason, ale zapiszę sobie ten przepis
Magula 19.06.2013 07:42
hmm domowa chałka, super
reniatka 18.06.2013 21:39
wspaniała kupna niech sie chowa
Aleksandra/Olcia 18.06.2013 20:59
bardzo apetyczna,wypróbuje
Olga_SK 18.06.2013 19:30
ale puszysta! nabrałam smaku, jutro chyba sobie zrobię chałkę :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat