Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkla
drożdże 1/2 kostki
jajko 2 sztuki
mleko ciepłe 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
woda 5 łyżek
cukier 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
zimne masło
cukier
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z kruszonką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Gdy drożdże urosną, dodajemy je do miski. Następnie rozmącamy jajko z wodą i dodajemy. Na koniec rozpuszczamy masło i dodajemy. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chałka z kruszonką foto
2
Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 4 części, z których pleciemy chałkę.
Krok 2 - Chałka z kruszonką foto
3
Keksówkę wykładamy folią aluminiową, do której przekładamy wyplecioną chałkę. Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chałka z kruszonką foto
4
Wyrośniętą chałkę w keksówce smarujemy rozmąconym jajkiem. Przygotowujemy kruszonkę, łącząc zimne masło z mąką i cukrem. Kruszonkę wysypujemy na chałkę. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, wkładamy chałkę na 10 minut na drugą półkę od dołu. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 190°C i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut.
Krok 4 - Chałka z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 23.09.2013 08:50
Super jest taka domowa chałka
Madziela 09.06.2013 12:43
ta kruszonka wyglada smakowicie
karolcia_zip 14.11.2012 10:39
Drożdży ma być 50g (bo mowa tu o 100g kostce); mąka pszenna typ 500; plecenie zaczynamy od pierwszego kawałka po prawej stronie (przeplatamy między wszystkie pozostałe części), następnie bierzemy 2 kawałek od prawej i znowu przeplatamy przez wszystkie części, dalej robimy tak z pozostałymi częściami; forma: keksówka 32x14 - jak dasz większą to bardziej urośnie i będziesz miała większą chałkę;co do ilości na kruszonkę to daję na oko.
SmacznaPyza 13.11.2012 23:20
u mnie w sklepach kostki drożdży są w 3 wielkościach - proszę podać ile ma być ich być wagowo. Brak typu mąki. "Pleciemy chałkę" z 4 kawałków to abstrakcja dla większości osób. Brak wielkości formy. Brak ilości składników na kruszonkę. Ja nie polecam przepisu a szkoda bo wypiek ładnie wygląda na zdjęciu.
karolcia_zip 13.11.2012 10:48
Dwie łyżki do wypieku samej chałtki, natomiast zimne masło do zrobienia kruszonki to według uznania.
monisia1977 13.11.2012 07:00
ile ma być masła
monisia1977 13.11.2012 06:58
pycha
caffee_tea 12.11.2012 22:05
uwielbiam chalki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak