Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 275 g
drożdże 20 g
sól 1 łyżeczka
mleko 1/4 szklanka
jajko 1 sztuka
masło 1 łyżka
woda 5 łyżki
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
kruszonka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z kruszonką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy wszystko z mąką, żeby nie było grudek. Zostawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Chałka z kruszonką foto
2
W misce mieszamy mąkę,wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier, sól, roztopione masło oraz wodę. Wyrabiamy jednolite ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h.
Krok 2 - Chałka z kruszonką foto
3
Ciasto dzielimy na 3 części. Zaplatamy warkocz,dobrze zlepiamy końce i zawijamy pod spód. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Stawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia ponownie( kruszonka z 1 łyżki mąki+1 łyżki cukru+1 łyżki masła) .Po tym czasie wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy kruszonką
Krok 3 - Chałka z kruszonką foto
4
pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Chałka z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 06.06.2012 13:31
Taka domowa jest pyszna
EWI 06.06.2012 08:02
mniam
ttrytka 06.06.2012 00:00
dobre
staropolanka5 05.06.2012 23:50
dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak