Chałka o smaku pesto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • drożdże

    30 gram
  • masło

    4 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżeczki
  • mleko

    125 ml
  • jaja

    1 duże
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    1/4 szklanki
  • pesto czerwone

    1 czubata łyżeczka
  • pesto

    1 czubata łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chałka o smaku pesto foto
1.Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku. Dodajemy szklankę mąki i odstawiamy na ok 10minut w ciepłe miejsce aby rozczyn zaczął się podnosić.
Krok 2 - Chałka o smaku pesto foto
2. Dodajemy do rozczynu jajo, masło, wodę, cukier, sól, olej oraz resztę mąki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na około 60-70 minut w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. (powinno podwoić swoją objętość).
Krok 3 - Chałka o smaku pesto foto
3. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy czerwone pesto, mieszamy i formujemy wałek. Do drugiej dodajemy zielone pesto, mieszamy i formujemy wałek, a trzecią część zostawiamy samą formując z niej wałeczek.
Krok 4 - Chałka o smaku pesto foto
4. Końce złączamy i zaplatamy jak warkocz. Przy końcu zawijamy wałki pod spód. Kładziemy na papier do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aby chałka jeszcze nieco podrosła.
Krok 5 - Chałka o smaku pesto foto
5. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia jeżeli chcemy aby wierzch był lekko połyskujący dodatkowo smarujemy rozbełtanym jajkiem.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 13.01.2013 12:08
super, podoba mi się :)
Aga20 13.01.2013 09:43
Super pomysł, świetny efekt smakowy!
Botwinka 13.01.2013 09:34
super
Sroczka 12.01.2013 22:49
Ale smakowitości przygotowałaś.
Beatris 12.01.2013 22:31
Chałka na słono... może ciekawie smakować.
pajbek 12.01.2013 22:28
Pyszna chałka :-)
miszelka 12.01.2013 21:51
brzmi smakowicie :)
fotoviderek 12.01.2013 21:47
No jak zwykle. Za co się nie weźmiesz, to wyjdzie doskonałe :). Wygląda wyśmienicie :). Smakuje pewnie jeszcze lepiej :)).
meg1984 12.01.2013 21:45
pewnie smaczne
ziutula 12.01.2013 21:15
patrzę i czuję jej smak...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat