Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka drożdżowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Masa/ciasto

mąka pszenna 450 gram
mleko 100 mililitrów
woda letnia 100 mililitrów
drożdże świeże 15 gram
jajko 1
jajko 1
masło 2 łyżki
cukier drobny 3 łyżki
sól do smaku 1 łyżeczka

Kruszonka

mąka pszenna 60 gram
masło 30 gram
cukier 30 gram

Porada

Aby ciasto podczas wyrastania nie przykleiło się nam do miski najlepiej jest ją cała oprószyć mąką :)

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka drożdżowa


Zaczynamy od wymieszania drożdży z ciepłym mlekiem , 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn powinien być aktywny tz. powinny być na nim bąbelki.

Resztę mąki przesiewamy dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 bądź więcej wałeczków i zaplatamy warkocz. Następnie przekładamy na blachę i zostawiamy na 30 minut do napuszenia.

Etapem kończącym jest wysmarowanie naszej chałki jajkiem i posypanie kruszonką.

Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180'C


UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak