Przepis i sposób przygotowania na: Chałka drożdżowa
Zaczynamy od wymieszania drożdży z ciepłym mlekiem , 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn powinien być aktywny tz. powinny być na nim bąbelki.
Resztę mąki przesiewamy dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 bądź więcej wałeczków i zaplatamy warkocz. Następnie przekładamy na blachę i zostawiamy na 30 minut do napuszenia.
Etapem kończącym jest wysmarowanie naszej chałki jajkiem i posypanie kruszonką.
Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180'C