Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
masło 100 gram
cukier 50 gram
cukier wanilinowy 1 czubata łyżeczka
drożdże świeże 40 gram
mleko 150 ml
mąka pszenna 500 gram
sól 1 łyżeczka
jajko 1 do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka

Do rondelka wbić jajko, dodać żółtko, masło, cukier cukier wanilinowy, drożdże, mleko, zmiksować na jednolitą masę. Podgotować na małym ogniu około 5 minut.
Przełożyć do miski dodawać kolejno składniki według listy i wyrabiać 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.
Ciasto podzielić na dwie części z każdej uformować 3 wałeczki równej długości i grubości. Upleść z nich warkocz. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Po ponownym wyrośnięcia, warkocze posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 17.01.2017 22:09
Też lubię chałkę z dżemikiem domowym
ben-ka 17.01.2017 20:33
Chałkę to bym zjadła.....
ania2610 17.01.2017 19:54
uwielbiam taką chałkę - tylko masełko i nic więcej nie trzeba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak