Przepis i sposób przygotowania na: Chai masala
Do przygotowania chai masala tradycyjnie wykorzystuje się herbatę czarną (najlepiej liściastą). Oprócz tego można użyć też innych form przypraw niż te zaproponowane w przepisie (np. cynamon w całości lub pieprz mielony). Pamiętajcie jednak, aby przyprawy mielone dodawać z umiarem, ponieważ mają znacznie intensywniejszy smak i aromat. Finalnie herbata ma wyróżniać się nutką ostrości, ale nie chcemy, by była też przesadnie pikantna. Zamiast cukru możecie również dodać cukier biały, miód lub melasę.
Jak przygotować chai masala?
Zagotowujemy 400 ml wody i dodajemy do niej liście czarnej herbaty.
Do gotującej się w garnuszku herbaty dodajemy przyprawy: Kardamon, Cynamon, Imbir, Pieprz czarny w ziarnach oraz Goździki Prymat.
Dodajemy cukier oraz mleko i całość ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Przelewamy herbatę do dzbanuszka z sitkiem, tak aby oddzielić wszystkie przyprawy od napoju.
Przed podaniem chai masala, odstawiamy herbatę na kilka minut, by smaki i aromaty się połączyły.
Smacznego!