Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chaczapuri z serem ricotta

Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na chaczapuri z serem ricotta. Gruziński placek nadziewany serem. Idealna przekąska na imprezę lub wieczór przy lampce wina.

Składniki:

mąka
350 gramów
ser ricotta
200 gramów
masło
80 gramów
jajko
2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
ocet winny
1/3 łyżeczki
jogurt grecki
80 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Chaczapuri z serem ricotta

Ser rozkruszamy, wbijamy jajko, mieszamy.
Z mąki, masła, jogurtu i sody wymieszanej z octem zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu kiedy nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykładamy masę serową. Brzegi ciasta zbieramy do środka, zlepiamy ze sobą, rękoma rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym, z odrobiną jogurtu, jajkiem. Pieczemy na blaszce w rozgrzanym do 250°C piekarniku przez 10-15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

strzelec02 05.09.2015 12:06
Fajna potrawa.
Bernadeta1 21.08.2015 09:59
nigdy nie jadłam i chętnie bym się poczęstowała
olkaaa 21.08.2015 08:35
muszę spróbować
Futka 21.08.2015 08:34
Gruzińska tradycja w mistrzowskim wykonaniu! Pyszności :D
Stenka 21.08.2015 08:32
ciekawy przepis
inka2012 21.08.2015 07:33
ciekawe danie :)
Mniam 21.08.2015 07:08
Fajne są te placuszki i szybkie w przygotowaniu.
zabcia117 21.08.2015 04:45
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak