Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy

Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    400 g
  • drożdże świeże

    20 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    100 ml
  • kefir

    100 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • olej

    4 łyżki

nadzienie

  • ser feta

    270 g
  • szpinak świeży

    2 garście solidne
  • mozzarella w bloku

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto

Drożdże wymieszać z cukrem.
Mleko i kefir o temperaturze pokojowej wymieszać z olejem, wlać do drożdży i ponownie wymieszać.
Cały ten płyn wlać do masy robota z hakiem i wsypać mąkę a potem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Krok 2 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto
Gdy ciasto rośnie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szpinak posiekać i razem z serem typu feta umieścić w misce i dokładnie połączyć składniki.
Nadzienie podzielić na 5 części i uformować kulki.
Krok 3 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto
Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrobić, podzielić tak jak nadzienie na 5 części a potem z każdej uformować kulkę.
Można kulki rozwałkować walkiem lub po prostu za pomocą dłoni uformować placki.
Na środku umieścić kulkę nadzienia
Krok 4 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto
i dobrze zlepić ciasto u góry, odwrócić je
Krok 5 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto
i dłońmi lub wałkiem uformować okrągły placek uważając aby ciasto nie pękło.
Krok 6 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto
Chaczapuri smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoto brązowy kolor aż ciasto będzie usmażone.
( Można upiec w piekarniku ).
Podawać na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat