Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka pszenna
400 g -
drożdże świeże
20 g -
cukier
1 łyżeczka -
mleko
100 ml -
kefir
100 ml -
sól
1/2 łyżeczki -
olej
4 łyżki
nadzienie
-
ser feta
270 g -
szpinak świeży
2 garście solidne -
mozzarella w bloku
150 g
Przepis i sposób przygotowania Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy
Kroki postępowania

Drożdże wymieszać z cukrem.
Mleko i kefir o temperaturze pokojowej wymieszać z olejem, wlać do drożdży i ponownie wymieszać.
Cały ten płyn wlać do masy robota z hakiem i wsypać mąkę a potem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.

Nadzienie podzielić na 5 części i uformować kulki.

Można kulki rozwałkować walkiem lub po prostu za pomocą dłoni uformować placki.
Na środku umieścić kulkę nadzienia



( Można upiec w piekarniku ).
Podawać na gorąco.
Komentarze (0)