Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 400 g
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
mleko 100 ml
kefir 100 ml
sól 1/2 łyżeczki
olej 4 łyżki

nadzienie

ser feta 270 g
szpinak świeży 2 garście solidne
mozzarella w bloku 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy

Kroki postępowania

1

Drożdże wymieszać z cukrem.
Mleko i kefir o temperaturze pokojowej wymieszać z olejem, wlać do drożdży i ponownie wymieszać.
Cały ten płyn wlać do masy robota z hakiem i wsypać mąkę a potem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Krok 1 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto
2
Gdy ciasto rośnie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szpinak posiekać i razem z serem typu feta umieścić w misce i dokładnie połączyć składniki.
Nadzienie podzielić na 5 części i uformować kulki.
Krok 2 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto
3
Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrobić, podzielić tak jak nadzienie na 5 części a potem z każdej uformować kulkę.
Można kulki rozwałkować walkiem lub po prostu za pomocą dłoni uformować placki.
Na środku umieścić kulkę nadzienia
Krok 3 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto
4
i dobrze zlepić ciasto u góry, odwrócić je
Krok 4 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto
5
i dłońmi lub wałkiem uformować okrągły placek uważając aby ciasto nie pękło.
Krok 5 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto
6
Chaczapuri smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoto brązowy kolor aż ciasto będzie usmażone.
( Można upiec w piekarniku ).
Podawać na gorąco.
Krok 6 - Chaczapuri z serem i szpinakiem Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak