Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chaczapuri imeruli

Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Chaczapuri imeruli z oryginalnym serem gruzińskim sulguni.

Składniki:

mąka
2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier
0,5 łyżeczki
kefir
3/4 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
ser sulguni
40 dag
jajko
1 sztuka
mąka
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chaczapuri imeruli

W misce mieszamy mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyć ilość mąki. Ciasto nakrywamy i pozostawiamy na około 20-30 minut.

Następnie dzielimy na 6 części i formujemy kulki.

Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok. 20 cm. Wszystko zależy od tego jak duże chcemy mieć chaczapuri.

Farsz (ser, jajko, przyprawy), dzielimy na 6 części.

Układamy na placku i zamykamy (boki do wewnątrz, a potem góra i dół do środka). Dobrze sklejamy brzegi.

Patelnię rozgrzewamy ale nie smarujemy tłuszczem. Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i pieczemy 4 minuty (tak z każdej strony).

Gotowe smarujemy masełkiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 25.01.2013 22:27
Pyszności
marinia 28.09.2012 16:58
ale super...
Kate131 11.09.2012 08:45
ciekawe
Andysz 09.09.2012 21:10
ekstra;)
Goya 09.09.2012 20:56
ciekawe
Betka 09.09.2012 20:47
mniamm super;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak