Przepis i sposób przygotowania na: Chaczapuri imeruli
W misce mieszamy mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyć ilość mąki. Ciasto nakrywamy i pozostawiamy na około 20-30 minut.
Następnie dzielimy na 6 części i formujemy kulki.
Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok. 20 cm. Wszystko zależy od tego jak duże chcemy mieć chaczapuri.
Farsz (ser, jajko, przyprawy), dzielimy na 6 części.
Układamy na placku i zamykamy (boki do wewnątrz, a potem góra i dół do środka). Dobrze sklejamy brzegi.
Patelnię rozgrzewamy ale nie smarujemy tłuszczem. Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i pieczemy 4 minuty (tak z każdej strony).
Gotowe smarujemy masełkiem. Smacznego!