Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chaczapuri - gruziński chleb serowy

5.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Chaczapuri - gruziński chleb serowy, w wersji z serem feta, oscypkiem  serem żółtym.

Składniki:

ciasto

drożdże
20 gramów
cukier
1 łyżeczka
jogurt naturalny
500 mililitrów
mleko 3,2%
500 mililitrów
sól
2 łyżeczki
Sklep Prymat
olej
2 łyżeczki
mąka pszenna
1,1 kilograma

Farsz do chaczapuri:

ser żółty
400 gramów
ser feta
300 gramów
oscypek
300 gramów
jajko
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Chaczapuri - gruziński chleb serowy

Mleko z jogurtem lekko podgrzewamy (do około 35 stopni C). Rozpuszczamy w płynie drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy olej, sól i mąkę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, fetę kruszmy. Sery mieszamy z jajkiem. Sera powinno być w sumie 1 kg najlepiej różnych rodzajów: feta, mozarella, żółte, bryndza, twaróg (ja użyłam sera jadel, fety i goudy).

Wyrośnięte ciasto dociskamy rękoma do stolnicy tworząc okrągły placek o grubości około 1-1,5 cm. Masę serową wykładamy na środek placka i zawijamy boki placka do środka, ukrywając masę serową wewnątrz ciasta. Powstała kule z ciasta i sera rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placek. Pieczemy w 230 stopniach C do zarumienienia (10-12 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak