Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chaczapuri - gruziński chleb serowy

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże 20 g
cukier 1 łyżeczka
jogurt naturalny 500 ml
mleko 3,2% 500 ml
sól 2 łyżeczki
olej 2 łyżeczki
mąka pszenna 1,1 kg

farsz

ser żółty 400 g
ser feta 300 g
oscypek 300 g
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chaczapuri - gruziński chleb serowy

Mleko z jogurtem lekko podgrzewamy (do około 35 stopni C). Rozpuszczamy w płynie drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy olej, sól i mąkę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, fetę kruszmy. Sery mieszamy z jajkiem. Sera powinno być w sumie 1 kg najlepiej różnych rodzajów: feta, mozarella, żółte, bryndza, twaróg (ja użyłam sera jadel, fety i goudy). Wyrośnięte ciasto dociskamy rękoma do stolnicy tworząc okrągły placek o grubości około 1-1,5 cm. Masę serową wykładamy na środek placka i zawijamy boki placka do środka, ukrywając masę serową wewnątrz ciasta. Powstała kule z ciasta i sera rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placek. Pieczemy w 230 stopniach C do zarumienienia (10-12 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak