Przepis i sposób przygotowania na: Chaczapuri - gruziński chleb serowy
Mleko z jogurtem lekko podgrzewamy (do około 35 stopni C). Rozpuszczamy w płynie drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy olej, sól i mąkę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. Następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, fetę kruszmy. Sery mieszamy z jajkiem. Sera powinno być w sumie 1 kg najlepiej różnych rodzajów: feta, mozarella, żółte, bryndza, twaróg (ja użyłam sera jadel, fety i goudy).
Wyrośnięte ciasto dociskamy rękoma do stolnicy tworząc okrągły placek o grubości około 1-1,5 cm. Masę serową wykładamy na środek placka i zawijamy boki placka do środka, ukrywając masę serową wewnątrz ciasta. Powstała kule z ciasta i sera rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placek. Pieczemy w 230 stopniach C do zarumienienia (10-12 minut).