Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chaczapuri adżarskie z jajkiem

5.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na chaczapuri adżarskie z jajkiem.

Składniki:

mąka pszenna
2 szklanki
cukier
1/2 łyżeczki
jogurt naturalny
3/4 szklanki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
ser pleśniowy
2 łyżki
ser camembert
3 łyżki
serek topiony
3 sztuki
masło
2 łyżki
jajko
3 sztuki
drożdże suche
7 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Chaczapuri adżarskie z jajkiem

Z drożdży, 1 łyżki maki, cukru i odrobiny jogurtu robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut. Topimy masło i rozpuszczamy w nim serki topione. W tym czasie drożdże powinny wyrosnąć. Dodajemy pozostałe składniki ciasta - pozostałą mąkę i sól i odstawiamy na kolejny kwadrans. Z wyrośniętego ciasta formujemy łódeczki, smarujemy serkami z masłem, pleśniowy ser kruszymy, camembert kroimy w plastry i układamy na górze. Wstawiamy danie do nagrzanego piekarnika (180 ºC) po 15 minutach wyjmujemy upieczone łódeczki z rozpuszczonymi serkami, delikatnie wbijamy jajko i wstawiamy powrotem do piekarnika. Podajemy z jogurtem. Z porcji wyjdzie około 3 placków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 12.12.2012 11:48
kuchni kaukaska ;) tak piszą w wikipedii. Danie wygląda rewelacyjnie.
treonina 19.07.2012 19:21
intrygująca nazwa :-)
SmacznaPyza 19.07.2012 18:52
czy nazwa jest z jakiejś kuchni narodowej albo regionalnej?
elka4621 19.07.2012 18:19
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak