Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćevapčići - kuchnia bałkańska

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 70 dag
cebula biała 2 sztuki
czosnek 7 ząbków
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1,5 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1,5 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ćevapčići - kuchnia bałkańska

Kroki postępowania

1

Mięso mielimy. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Dodajemy cebulę, wszystkie przyprawy i składniki do mięsa: czosnek, cebulę, pieprz, papryki, majeranek, sól, olej, wodę, proszek i sodę. Wszystko bardzo dokładnie i starannie mieszam. Wymieszane mięso wkładamy na 1,5 h do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki mięso jest twarde i łatwiej je formować.

Krok 1 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska foto
2

Z mięsa formujemy kiełbaski jak na zdjęciu. Warto delikatnie posmarować blat olejem, to wtedy nie będą kleić się do talerza.

Tak przygotowane kiełbaski przykrywamy sreberkiem i wstawiamy na noc do lodówki, aby wszystko się dokładnie przegryzło.

Krok 2 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska foto
3

Rozpalamy grilla, wrzucamy Ćevapčići i grillujemy aż przyrumienią się dość często obracając. Kiedy będą już gotowe, na talerz nakładamy Ajvar, cebulę oraz Ćevapčići. I gotowe!

Krok 3 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 07.06.2013 18:20
bardzo ciekawie wyglądają
joanna__s 07.06.2013 15:49
Już je kiedyś jadłam, są pyszne!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak