Ćevapčići - kuchnia bałkańska.

Ćevapčići - kuchnia bałkańska.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    70 dgk
  • cebula biała

    2
  • czosnek

    7 ząbków
  • sól

  • olej

    2 łyżki
  • pieprz

    1,5 łyżki
  • papryka słodka

    1,5 łyżki
  • papryka ostra

    1,5 łyżki
  • majranek

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska. foto
Mięso mielimy.Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Dodajemy cebulę i wszystkie przyprawy i składniki do mięsa: czosnek, cebulę, pieprz, papryki, majeranek, sól, olej, wodę, proszek i sodę.Wszystko bardzo dokładnie i starannie mieszamy (naprawdę dokładnie trzeba wymieszać). Wymieszane mięso wkładamy na 1,5 h do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki mięso jest twarde i łatwiej je formować.
Krok 2 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska. foto
Z mięsa formujemy kiełbaski jak na zdjęciu. Warto delikatnie posmarować blat olejem, to wtedy nie będą kleić się do talerza.
Tak przygotowane kiełbaski przykrywamy sreberkiem i wstawiamy na noc do lodówki, aby wszystko się dokładnie przegryzło.
Krok 3 - Ćevapčići - kuchnia bałkańska. foto
Rozpalamy grilla, wrzucamy Ćevapčići i grillujemy aż przyrumienią się dość często obracając.Kiedy będą już gotowe, na talerz nakładamy Ajvar i cebulę oraz Ćevapčići. I gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

magdziorka6

07.06.2013 18:20
bardzo ciekawie wyglądają

joanna__s

07.06.2013 15:49
Już je kiedyś jadłam, są pyszne!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat