Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cepeliny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
ziemniaki ugotowane 0,5 kg
cebula
sól
pieprz
DODATKOWO:
mąka ziemniaczana 1 łyżka
boczek 20 g
cebula 1 duża
smalec
karkówka 0,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: cepeliny

Ziemniaki obrać i przepuścić przez maszynę do tarcia ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki zmielić i wymieszać z odciśniętymi surowymi ziemniakami. Wodę z odciśniętych ziemniaków pozostawić, tak by na dnie odstał się krochmal. Zlać pomału wodę a krochmal dodać do ziemniaków. Dodać sól i pieprz. Wymieszać.
Cebulę posiekać na drobno i zeszklić na smalcu. Mięso z karkówki zmielić 2-3 razy, dodać podsmażoną cebulkę i doprawić.
Z ziemniaków formować spłaszczone kuli, na środek każdej nałożyć mięso i zlepić.
Nalać wody do dużego garnka, posolić i zagotować. Do pół szklanki zimnej wody dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlać do garnka. Zagotować.
Pyzy gotować ok8-10 minut od wypłynięcia.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na sporej ilości smalcu.
Pyzy polać tłuszczem z boczkiem i cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luki1984 27.08.2012 12:20
ale wspaniałości!
msmariusz 27.08.2012 12:08
ciekawa nazwa, nie słyszałam , a fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak