Przepis i sposób przygotowania na: cepeliny
Ugotowane ziemniaki zmielić i wymieszać z odciśniętymi surowymi ziemniakami. Wodę z odciśniętych ziemniaków pozostawić, tak by na dnie odstał się krochmal. Zlać pomału wodę a krochmal dodać do ziemniaków. Dodać sól i pieprz. Wymieszać.
Cebulę posiekać na drobno i zeszklić na smalcu. Mięso z karkówki zmielić 2-3 razy, dodać podsmażoną cebulkę i doprawić.
Z ziemniaków formować spłaszczone kuli, na środek każdej nałożyć mięso i zlepić.
Nalać wody do dużego garnka, posolić i zagotować. Do pół szklanki zimnej wody dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlać do garnka. Zagotować.
Pyzy gotować ok8-10 minut od wypłynięcia.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na sporej ilości smalcu.
Pyzy polać tłuszczem z boczkiem i cebulą.