Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym

Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na nadzienie

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • cebula

    1 szt
  • ketchup

    2 łyżki
  • sos worcestershire

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • musztarda dijon

    1 łyżeczka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na sos barbecue (BBQ)

  • sos worcestershire

    50 ml
  • ketchup

    100 g
  • musztarda dijon

    20 g
  • ocet winny czerwony

    2 łyżki
  • cukier brązowy

    50 g
  • sos sojowy

    30 ml
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • cebula

    4-6 szt (dużych)
  • boczek wędzony

    300 g (w plasterkach)
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym foto
Przygotowanie nadzienia:
W misce mieszamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, sos Worcestershire, ketchup, musztardę i sos sojowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cebule obieramy, obcinamy z dwóch stron i przecinamy na pół. Delikatnie zdejmujemy warstwy, przypominające „muszelki”.
Krok 2 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym foto
Przygotowanie sosu barbecue (BBQ):
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut aż sos zgęstnieje.

Z mięsa mielonego formujemy kulki, które „zamykamy” w muszelkach z cebuli. Całość owijamy plasterkami boczku – po 3 plasterki na sztukę i zabezpieczamy wykałaczką.
Krok 3 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym foto
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulowe kulki. Jak boczek się zarumieni, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i dokładnie smarujemy sosem BBQ. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.

Podajemy ciepłe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

26.06.2016 10:37
fajna przekąska

iziona

25.06.2016 17:30
Fajny pomysł :)

Wacław

25.06.2016 11:12
pyszna przekąska :-)

bartek8585

24.06.2016 23:32
genialny pomysł! Zapisuję

Renataj

24.06.2016 21:47
Prezentują się smakowicie:)

Katarzyna59

24.06.2016 21:37
wyborne :)

Justi2401

24.06.2016 15:43
Wspaniały pomysł :)

olkaaa

24.06.2016 14:59
muszę zrobić

Agnieszka-87-25

24.06.2016 14:42
superowe są

cukiereczek

24.06.2016 14:23
rewelacyjny pomysł na apetyczne kulki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat