Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulowe krokiety

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 szklanka
mleko 2 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
sól do smaku
DODATKOWO:
cebula 5 dużych sztuk
olej do smażenia
ser żółty 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku
jajko do panierki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (świeżo mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowe krokiety

Kroki postępowania

1
Mleko wlewamy do miski. Dokładamy do niego mąkę, jajka, proszek oraz sól. Całość dokładnie miksujemy.
Krok 1 - Cebulowe krokiety foto
2
Z gotowego ciasta smażymy porcjami naleśniki.
Krok 2 - Cebulowe krokiety foto
3
Na upieczone nakładamy po około 2 łyżki nadzienia cebulowego.
Krok 3 - Cebulowe krokiety foto
4
Naleśniki zwijamy formując kształt krokieta.
Krok 4 - Cebulowe krokiety foto
5
Zawinięte krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Podajemy na ciepło.
Krok 5 - Cebulowe krokiety foto
6
NADZIENIE:Cebulę przekrawamy na połowę i kroimy w cienkie plasterki. Jeśli jest duża przekrawamy wcześniej na cztery części.
Krok 6 - Cebulowe krokiety foto
7
Pokrojoną przekładamy na patelnie i delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zeszkloną cebule doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia.
Krok 7 - Cebulowe krokiety foto
8
Do delikatnie przestygniętej dodajemy bułkę tartą, a następnie ser. Całość mieszamy.
Nadzieniem smarujemy naleśniki
Krok 8 - Cebulowe krokiety foto
9
Czasem wystarczy tak nie wiele składników, aby uzyskać pyszne danie. Krokiety te najlepiej smakują na ciepło, gdy cebule opływa rozpuszczony ser. Efekt znakomity!
Krok 9 - Cebulowe krokiety foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.01.2014 17:14
pyszne jedzonko
gusia1000 14.01.2014 00:20
Warto takie robić.
Bozena105 23.11.2013 23:13
świetny pomysł z tymi cebulami
wyattearp 11.11.2013 17:26
pysznie wyglądają
owca441 11.11.2013 13:16
cebulowych jeszcze nie jadłem
pierniczkowo 11.11.2013 09:52
fajny pomysł, wypróbuję :)
Babciagramolka 11.11.2013 09:51
U mnie cebulaczki ( bo tak nazywamy w domu takie krokiety ) podajemy z czystą zupa pomidorową ( taką na rosole ) . Pycha.
gosia56 11.11.2013 09:36
takich jeszcze nie jadłam
Lis 11.11.2013 02:21
Ciekawy pomysł na farsz:)
marinia 10.11.2013 23:39
wyglądają zachęcająco :)
treonina 10.11.2013 23:23
wypróbuję :-)
Jadwiga/Jaga85 10.11.2013 23:08
Zachęcam w takim razie:)
mic 10.11.2013 22:19
piekne zdjecie, a takich krokietów nie jadłem, cebule lubie czemu by nie sporobowac zrobic

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak