Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulowe krążki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 3-4 szt
mąka 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulowe krążki

Cebule obieramy, kroimy w krążki o grubości około 1/2 cm. Oprószamy pieprzem i odstawiamy na chwilkę.

Z mąki, jajka wody i proszku do pieczenia robimy ciasto. Doprawiamy je solą, pieprzem i ewentualnie dodajemy zioła. Rozgrzewamy głęboki olej. Rozdzielamy cebulowe krążki, by każdy był osobno, maczamy je w cieście. Nadmiarowi ciasta pozwalamy z cebuli ściec. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoto lub wręcz na brązowo - mi straszliwie smakują takie mocno przypieczone.

UWAG KIKA:
Aby krążki były chrupiące, warto je po wyjęciu z gara/patelni lekko osączyć z tłuszczu.
Dobrze im na chrupkość robi też, ale pojęcia nie mam dlaczego, jeśli trochę postoją pionowo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renia1 22.11.2012 12:25
tajemnica stania pionowo musi coś w sobie mieć ;) a poza tym swietny dodatek takie cebulki
cooleczka 05.11.2012 19:42
fajna przekąska
maciek7 05.11.2012 19:07
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak