Cebulki marynowane z kurkumą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 kilogramy
  • ocet

    4 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    2 łyżeczki
  • kurkuma

    1 łyżki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małe cebulki obieramy, dokładnie myjemy, osuszamy na sicie. Do większego garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier, sól, kurkumę oraz gorczycę, zagotowujemy. Na gotującą zalewę wrzucamy cebulki i gotujemy przez 2 minuty od momentu zagotowania. Sitkiem wyławiamy cebulki i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zalewamy gorąca zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.
bogusia 82
Cebulki marynowane z kurkumą są smaczne i mają bardzo ładny żółty kolor. Często wykorzystuję je do różnych sałatek, surówek i wielu innych dań. Zawsze kupował takie żółte cebulki ale swoje smakują dużo lepiej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 12.01.2017 11:03
poproszę o mały słoiczek ;-)
MagdalenaIC 11.01.2017 22:30
Ciekawy przepis :)
Stenka 11.01.2017 20:19
warto zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat