Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulki marynowane z kurkumą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula dymka ze szczypiorkiem 2 kilogramy
ocet 4 szklanki
woda 1 szklanka
cukier 1 szklanka
sól 2 łyżeczki
kurkuma 1 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżki

Porada

Cebulki marynowane z kurkumą są smaczne i mają bardzo ładny żółty kolor. Często wykorzystuję je do różnych sałatek, surówek i wielu innych dań. Zawsze kupował takie żółte cebulki ale swoje smakują dużo lepiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulki marynowane z kurkumą

Małe cebulki obieramy, dokładnie myjemy, osuszamy na sicie. Do większego garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier, sól, kurkumę oraz gorczycę, zagotowujemy. Na gotującą zalewę wrzucamy cebulki i gotujemy przez 2 minuty od momentu zagotowania. Sitkiem wyławiamy cebulki i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zalewamy gorąca zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 12.01.2017 11:03
poproszę o mały słoiczek ;-)
MagdalenaIC 11.01.2017 22:30
Ciekawy przepis :)
Stenka 11.01.2017 20:19
warto zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak