Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulki marynowane z czosnkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebulki mini 1/2 kg
ocet 10 % 1 szkl.
woda 3 szkl.
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
czosnek 5 ząbków
pieprz ziarnisty 1 łyżka
cukier 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulki marynowane z czosnkiem

Cebulki namoczyć przez kilka godzin w chłodnej wodzie - następnie obrać. Z namoczonych łatwiej schodzi łuska.
Cebulki gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie osączyć łyżką cedzakową i przełoży do słoiczków.
W wywarze z cebuli ugotować marynatę (5 minut od zagotowania) dodając ocet, sól czosnkową, cukier, pieprz w ziarenkach, a po zdjęciu z ognia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Nakryć i odstawić do ostudzenia na całą noc. Odcedzić.
Czystą marynatę ponownie zagotować i gorącą zalać cebulki.
Pasteryzować 15-20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.03.2013 15:41
Polecam te cebulki, są pyszne, ale po obraniu wszystkich przysięgałam, że więcej ich nie zrobię - to obieranie mnie znudziło, delikatnie mówiąc ;) Za to smak gotowych zachęcił mnie ponownie i na pewno powtórzę i w tym roku :)
Aleksandraa 08.02.2013 12:58
pycha
Stenka 28.07.2012 10:26
polecam
artur7 06.06.2012 10:40
fajny pomysł
Habibi 08.03.2012 00:16
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak