Cebulki marynowane z czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebulki mini

    1/2 kg
  • ocet 10 %

    1 szkl.
  • woda

    3 szkl.
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • czosnek

    5 ząbków
  • pieprz ziarnisty

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulki namoczyć przez kilka godzin w chłodnej wodzie - następnie obrać. Z namoczonych łatwiej schodzi łuska.
Cebulki gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie osączyć łyżką cedzakową i przełoży do słoiczków.
W wywarze z cebuli ugotować marynatę (5 minut od zagotowania) dodając ocet, sól czosnkową, cukier, pieprz w ziarenkach, a po zdjęciu z ognia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Nakryć i odstawić do ostudzenia na całą noc. Odcedzić.
Czystą marynatę ponownie zagotować i gorącą zalać cebulki.
Pasteryzować 15-20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 06.03.2013 15:41
Polecam te cebulki, są pyszne, ale po obraniu wszystkich przysięgałam, że więcej ich nie zrobię - to obieranie mnie znudziło, delikatnie mówiąc ;) Za to smak gotowych zachęcił mnie ponownie i na pewno powtórzę i w tym roku :)
Aleksandraa 08.02.2013 12:58
pycha
Stenka 28.07.2012 10:26
polecam
artur7 06.06.2012 10:40
fajny pomysł
Habibi 08.03.2012 00:16
<font color="maroon"><b>*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b></font color="maroon">

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat