Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebule faszerowane ryżem i grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 4 szt
ryż 2 czubate łyżki
grzyby suszone 2 dag
keczup 1 łyżka
rodzynki 10 szt
masło 1 łyżka
śmietana 1/4 szklanki
natka pietruszki 1 łyzka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cebule faszerowane ryżem i grzybami

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy . Ściamy ich wierzchołki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy ich środki - pozostawiając dość grube ścianki. Wkładamy cebule do garnka, zalewamy wrzątkiem i podgotowujemy kilka minut. Ugotowane cebule odsączamy na sicie, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Cebule faszerowane ryżem i grzybami foto
2
Grzyby myjemy i namaczamy., Następnie gotujemy je, aż będą miękkie. Kroimy na mniejsze kawałki. Ryż płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie - na półtwardo. Odcedzony i ostudzony ryż łączymy z grzybami, keczupem, natką pietruszki i rodzynkami. Możemy doprawić do smaku, jeśli jest taka konieczność.
Krok 2 - Cebule faszerowane ryżem i grzybami foto
3
Tak przygotowany farsz wkładamy do cebulowych "miseczek". Napełnione farszem cebule układamy w naczyniu żaroodpornym, wymarowanym masłem.
Krok 3 - Cebule faszerowane ryżem i grzybami foto
4
Na każdą z nich kładziemy odrobinę śmietany i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około kwadransa
Krok 4 - Cebule faszerowane ryżem i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 02.06.2012 21:13
oj intryguje mnie to :)
pioge7 02.06.2012 17:13
ekstra
Cukiereczek13 02.06.2012 16:14
świetny pomysł :) pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak