Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze z boczkiem wedzonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 340 gram
mleko 125 ml
margaryna 15 gram
olej 30 ml
drożdże 25 gram
jajko 3
cebule 6
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 8 gram
sól do smaku
ser żółty 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze z boczkiem wedzonym

W misce mieszamy mąkę, drożdże (rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka), 2 żółtka, szczyptę soli, olej, roztopioną margarynę i tyle mleka ile ciasto „zabierze”. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy cebulę w piórka i smażymy na oleju. Duża ilość cebuli na patelni spowoduje, że cebula nie przypali się tylko udusi. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Z wyrośniętego ciasta tworzymy okręgi, układamy je na blaszce i pozostawiamy na chwilę aby jeszcze wyrosły. Gdy już wyrosną kładziemy na każdy z okręgów plasterek boczku wędzonego. Placki smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na nich cebulę i można dodać odrobinę startego sera żółtego (skoro to cebularze, to niech tej cebuli będzie naprawdę dużo). Cebularze pieczemy około 30 min w temperaturze około 180 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

safcia 22.05.2012 21:04
fajne
Andzia1977
Andzia1977 21.05.2012 22:18
ale fajne
Andzia1977
Andzia1977 21.05.2012 22:18
ale fajne
smile 21.04.2012 13:29
dobre =)
EWI 19.04.2012 09:43
pycha
Rafał10 15.04.2012 13:35
lubie takie wynalazki :)
Emilia22 06.04.2012 18:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak