Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularz z serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 2 sztuki
ser żółty plasterek na 1 sztuke
cebula 6 sztuki
masło 130 gram
drożdże 10 dag
mleko 2 szklanki
sól 2,5 łyzeczki
cukier 2 łyżki
śmietana 6 łyzek
majonez 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 5 sztuk ( ząbków)

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularz z serem

Kroki postępowania

1
cebulę obieramy, kroimy w piórka. podduszamy, dodajemy sól do smaku.
Krok 1 - Cebularz z serem foto
2
Drożdze rozpuszczamy w mlekku (ciepłym), nastepnie dodajemy cukier i takze meiszamy aż się rozpuści. Do misku wsypujemy mąkę przesianą dodajemy masło, jaja, dodajemy sól oraz rozczyn drożdzowy. Wszystko ze sobą łączymy tworząc ciasto o jednolitej konsystencji, które odstawiamy na ok 30 minut w ciepłemiejsce, pod przykryciem do wyrośnięcia.


Za pomocą ręki rozpłaszczamy ją, smarujemy sosem ( śmietana, majonez, wyciśniety czosnek, sól, pieprz - mieszamy), na to wykładamy cebulę.
Krok 2 - Cebularz z serem foto
3
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Pod koniec wykładamy plasterek sera na każdego cebularza. Smacznego
Krok 3 - Cebularz z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta11 04.04.2013 13:23
ciekawy przepis bede musiala wyprobowac;)
Piter 31 08.02.2013 09:43
Zjadłbym takiego cebularza,może nawet dwa....
Marcinkemp 07.02.2013 23:04
Interesujący przepis
edi 07.02.2013 21:42
smaczniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak