Cebulaki Św. Wawrzyńca

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkalnki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    3 dkg
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    2 łyżki
  • cebula

    4 sztuki
  • śmietana

    1 łyżka
  • żółty ser

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • tłuszcz do formy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy rozczyn z mleka, drożdży, . Dodajemy mąkę, olej, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 15 równych kawałków. Z każdego kawałka robimy kulę i ją spłaszczamy. Placki układamy w dużej odległości obok siebie na blaszce, przykrywamy np. ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Cebulę pokrojoną w krążki podsmażamy lekko na tłuszczu, dodajemy wodę i dusimy. Po odparowaniu wody dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze chwilkę. Przyprawić solą i pieprzem. Placki spłaszczamy wciskając w nie dno od szklanki. W wgłębienia rozkładamy cebulę, posypujemy serem. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do zarumienia. Ciepłe są najlepsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina47 24.02.2012 10:20
ooo a ja jeszcze nie jadłam takich - trzeba się wybrać do sklepu
Robert10 04.07.2011 11:33
bardzo takie lubimy, ale nigdy nie robilismy sami tylko kupujemy w carrefour

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat