Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaki – ślimaki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jajko 2 szt
margaryna 1 łyżka
drożdże 4 dag
cebula 3 szt.
margaryna 1/2 kostki
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki – ślimaki

Kroki postępowania

1
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajkami i 1 łyżką rozpuszczonej margaryny, gałką muszkatołową i solą do smaku.
Krok 1 - Cebulaki – ślimaki foto
2
Następnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą z mlekiem ( mleka ½ szklanki) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Cebulaki – ślimaki foto
3
Cebulę drobno pokroić i udusić w 1/8 kostki palmy z solą i pieprzem.
Krok 3 - Cebulaki – ślimaki foto
4
Z gotowego ciasta urywać po kawałku i wyrabiać placki wielkości spodka.
Krok 4 - Cebulaki – ślimaki foto
5
Nakładać farsz cebulowy.
Krok 5 - Cebulaki – ślimaki foto
6
Zwijać w wałek i formować ślimaki.
Krok 6 - Cebulaki – ślimaki foto
7
Każdy ślimak maczać w roztopionej palmie od spodu i układać ciasno w formie.
Krok 7 - Cebulaki – ślimaki foto
8
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować resztą stopionej margaryny od góry.
Krok 8 - Cebulaki – ślimaki foto
9
Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na rumiano w temperaturze 200 stopni około pół godziny. Podawać z barszczem np. na Wigilię, możemy również cebulę podsmażyć z pieczarkami.
Krok 9 - Cebulaki – ślimaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 28.09.2016 13:45
super apetyczne!
Wiesława1 05.12.2014 13:54
bardzo smakowicie wyglądają
Wiktoria29 05.12.2014 10:03
fajne bułeczki
AgaS10 04.12.2014 19:59
świetne bułeczki:)
jola91 04.12.2014 18:54
Superowe ślimaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak