Cebulaki domowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    80 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    150 ml
  • sól

    1 szczypta
  • drożdże

    3-4 dag
  • masło

    20 dag
  • cebula

    5 sztuk
  • oliwa

    2 łyżki
  • żółtko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże należy wymieszać z ciepłym mlekiem, jajkiem i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozczyn drożdżowy, roztopione masło sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w półplasterki, następnie podsmażyć na oliwie( zeszklić) z liściem laurowym i zielem angielskim, przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Ciasto drożdżowe rozwałkować i wycinać z niego przy użyciu szklanki koła, nakładać na nie farsz cebulowy i formować niby pierożki lub kłaść okrągłe placuszki. Z wierzchu smarować roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku przez około 15- 20 minut na złoty kolor. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 01.05.2013 11:23
Bardzo fajne
IKrakowianka 20.10.2012 19:45
super
adam1f 24.06.2012 06:14
dobre
romanrafal 17.09.2011 19:22
smaczne
wolochski 19.07.2011 17:29
super
Barbara55 28.06.2011 17:38
smaczne
pioge7 23.02.2011 15:50
muszą być pyszne
rakow2 20.02.2011 14:17
robię podobne i bardzo mi smakują
jolanka1 06.08.2010 17:50
O tym myślę gdy kupuję w naszej piekarni takie cebulaki ale jeszcze z dodatkiem wędliny lub czerwonej papryki. Teraz gdy znalazłam (przez przypadek) ten przepis będę mogła zrobić je w domu, już nie mogę się doczekać.
Ewa109 22.05.2010 22:26
brzmi ciekawie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat