Cebulaki

Cebulaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    1
  • olej

    2 lyzki
  • drożdże

    30 gram
  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 lyzeczka
  • cebula

    5 duzych
  • smietana 18%

    1 lyzka
  • ser żółty

  • sól

    1/2 lyzeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Cebulaki

Z drozdzy, mleka i cukru przygotować rozczyn i odstawić do wyrosniecia. Dodac make, olej, jajko i sól, wyrobić ciasto. Formowac niewielkie kule, przykryc sciereczka i odstawić. Cebule pokroić w kostke, podsmazyc, dodac 1/2 szklanki wody i dusic az będzie miekka. Po odparowaniu wody dodac lyzke smietany. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Wyrosniete placki splaszczyc spodem szklanki.W dolku rozlozyc cebule, posypać startym serem i upiec na zloty kolor

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Krzysztof15 20.03.2015 06:09
bardzo lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat