Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka3 3 szkl.
mleko 1 szkl.
drożdże 5 dkg
cukier 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
sól 1 łyżeczka
Farsz:
cebula 1 kg
jajko 1 szt.
woda 3 szkl.
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem.Mleko podgrzewamy do temp pokojowej, dodajemy pół szkl maki i drożdże roztarte z cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do naczynia wsypujemy resztę mąki, jajko, sól i zaczyn z mleka i drożdży. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Cebulaki foto
2
Cebulę obieramy, kroimy w paseczki i dajemy do garnka.Zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż woda wyparuje a cebula będzie miękka. Wtedy wbijamy jajko i jeszcze chwile gotujemy cały czas mieszając.
Krok 2 - Cebulaki foto
3
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku, formujemy okrągłe placki,
Krok 3 - Cebulaki foto
4
w środku szklanką robimy wgłąbienie, w które dajemy cebulę. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Cebulaki foto
5
Gotowe możemy polać ketchupem
Krok 5 - Cebulaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 02.01.2013 13:07
Lubię cebulaki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak