Cebulaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka3

    3 szkl.
  • mleko

    1 szkl.
  • drożdże

    5 dkg
  • cukier

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1 łyżeczka
  • Farsz:

  • cebula

    1 kg
  • jajko

    1 szt.
  • woda

    3 szkl.
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cebulaki foto
Drożdże rozcieramy z cukrem.Mleko podgrzewamy do temp pokojowej, dodajemy pół szkl maki i drożdże roztarte z cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do naczynia wsypujemy resztę mąki, jajko, sól i zaczyn z mleka i drożdży. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Cebulaki foto
Cebulę obieramy, kroimy w paseczki i dajemy do garnka.Zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu aż woda wyparuje a cebula będzie miękka. Wtedy wbijamy jajko i jeszcze chwile gotujemy cały czas mieszając.
Krok 3 - Cebulaki foto
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku, formujemy okrągłe placki,
Krok 4 - Cebulaki foto
w środku szklanką robimy wgłąbienie, w które dajemy cebulę. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Cebulaki foto
Gotowe możemy polać ketchupem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 02.01.2013 13:07
Lubię cebulaki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat