cebulak drożdżowy z prodiża....

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zaczyn:

  • drożdże świeże

    1/2 kostki
  • masło stopione

    1/2 kostki
  • mleko letnie

    1 szklanka
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • pieprz mielony

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    50 dag
  • mąka

    - do podsypania
  • Farsz:

  • cebule

    5 sztuk
  • olej

    3 łyżki
  • sól pieprz papryka cukier

    - do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - cebulak drożdżowy z prodiża.... foto
zaczyn: jajka, cukier, sól, mleko letnie, masło stopione, oregano, pieprz mielony, papryka słodka dobrze rozbełtać widelcem i wlać do pokruszonych drożdży - lekko zamieszać i przykryte talerzem odstawić na 2-3 godziny

Krok 2 - cebulak drożdżowy z prodiża.... foto
do zaczynu wsypać przesianą mąkę i mikserem spiralami dobrze wyrobić, aby odchodziło od miski - posypać ciut mąką i przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę
Krok 3 - cebulak drożdżowy z prodiża.... foto
na oleju podsmażyć cebule pokrojone i posypać 1 łyżeczką cukru, soli, pieprzem i papryką słodką do smaku i gdy cebula gotowa do ostudzenia
Krok 4 - cebulak drożdżowy z prodiża.... foto
ciasto podzieliłam na 2 części i uformowałam 2 placki ok 1 cm grubości i na wierzch rozłożyłam cebulę - piekłam każdy placek osobno w nagrzanym prodiżu ok 30 minut każdy
Krok 5 - cebulak drożdżowy z prodiża.... foto
cebulaki lubimy najlepiej gdy są zimne ale z gorącym np. barszczykiem......SMACZNEGO!!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 19.01.2013 21:36
warto taki zrobić.
[email protected] 06.08.2012 15:57
pyszne ciasto
olkaaa 23.06.2012 10:05
jak ja to lubię
mufinka79 19.05.2012 17:39
Uwielbiam cebulaka :) Pysznie :)
anemon 18.04.2012 07:55
Twój przepis to dla mnie nowość, szczególnie interesująco brzmi sposób przygotowania ciasta, trochę inny niż tradycyjnie. Całość bardzo apetyczna.
Mysiunia 16.04.2012 22:19
nietypowy przepis i bardzo ładne zdjęcia :)
misia53 16.04.2012 21:21
dziękuję za pomysł, bardzo lubię cebularze
Sroczka 16.04.2012 20:53
Bardzo smakowicie wygląda. Miałabym wielką ochotę na kawałek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat