Cebulaczki z żółtym serem

Cebulaczki z żółtym serem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Bez jajek, bez mleka

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn:

  • drożdże

    50 gramów
  • mąka

    4 łyżki
  • woda

    120 mililitrów
  • sól

    2 szczypty
  • cukier

    1 łyżeczka

Składniki do ciasta:

  • mąka

    2 szklanki
  • jogurt

    160 gramów
  • woda ciepła

    1 szklanka

Nadzienie:

  • cebula

    6 sztuk
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej

    10 łyżek
  • bazylia

    1 szczypta

Dodatkowo :

  • ser żółty

    120 gramów
  • margaryna

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozdrobnij drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, 2 szczypty soli, pół szklanki ciepłej wody, 4 łyżki mąki. Wymieszaj składniki łyżką. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na 10 minut by podrósł ( przykryj ściereczką).
Przygotuj składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, szczyptę soli, jogurt, szklankę ciepłej wody. Dodaj wyrośnięty zaczyn, wyrabiaj ciasto 15 minut. Odstaw ciasto na godzinkę żeby wyrosło i zwiększyło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnij ciasto tak, by grubość była na ok półtora cm. Wycinaj koła (ja używałam plastikowy kubek). W każdym kółku omączonym dnem od kubka rób wgłębienia, w które dasz nadzienie.
Przygotowanie nadzienia: obierz, opłucz pokrój drobno cebule, wrzuć na patelnię. Dodaj cukier, dopraw solą, pieprzem, wlej olej. Zeszklij, ostudź cebulę. Zetrzyj żółty ser (na tarce grube oczka).
Drożdżowe placki kładź na wysmarowanej margaryną blaszce, na środku placków kładź cebulkę. Wstaw blaszki do nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) piekarnika. Piecz 10 minut - 20 minut, przed końcem pieczenia posyp cebulaczki startym żółtym serem. Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 05.02.2019 15:03
Robiłam takie cebulaczki, ale bez sera :)
Dotamisio 05.02.2019 16:07
Ja kupowałam zawsze a teraz sama robię i z dodatkiem sera i bez:) mniam i tak i tak:)
Bożena Matuszczyk 04.02.2019 10:05
Apetyczne i kuszące cebulaczki.;)
Dotamisio 05.02.2019 16:06
Dziękuję;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat