Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaczki z żółtym serem
Rozdrobnij drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, 2 szczypty soli, pół szklanki ciepłej wody, 4 łyżki mąki. Wymieszaj składniki łyżką. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na 10 minut by podrósł ( przykryj ściereczką).
Przygotuj składniki na ciasto: 2 szklanki mąki, szczyptę soli, jogurt, szklankę ciepłej wody. Dodaj wyrośnięty zaczyn, wyrabiaj ciasto 15 minut. Odstaw ciasto na godzinkę żeby wyrosło i zwiększyło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnij ciasto tak, by grubość była na ok półtora cm. Wycinaj koła (ja używałam plastikowy kubek). W każdym kółku omączonym dnem od kubka rób wgłębienia, w które dasz nadzienie.
Przygotowanie nadzienia: obierz, opłucz pokrój drobno cebule, wrzuć na patelnię. Dodaj cukier, dopraw solą, pieprzem, wlej olej. Zeszklij, ostudź cebulę. Zetrzyj żółty ser (na tarce grube oczka).
Drożdżowe placki kładź na wysmarowanej margaryną blaszce, na środku placków kładź cebulkę. Wstaw blaszki do nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) piekarnika. Piecz 10 minut - 20 minut, przed końcem pieczenia posyp cebulaczki startym żółtym serem. Życzę smacznego! :)