Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cassoulet

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola biała 300 g
karkówka 400 g
jagnięcina 300 g
udka z kurczaka 300 g
boczek wędzony 200 g
kiełbasa 300 g (czosnkowa)
cebula 3 szt
marchewka 1 szt (duża)
seler naciowy 2 łodygi
pomidory 4 szt
ząbki czosnku 5 szt
bulion wołowy 500 ml
oliwa 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
tymianek 6 gałązek
estragon 6 gałązek
natka pietruszki 6 gałązek
Goździki całe Prymat 3 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Cassoulet

Fasolę namoczyłem przez noc w zimnej wodzie. W cebulę wbiłem goździki i 2 liście laurowe. Marchew i połowę boczku pokroiłem w kostkę. Odcedzoną fasolę ,pokrojony boczek ,marchew ,cebulę ,2 ząbki czosnku i jeden bukiet ziół zalałem zimną wodą ,posoliłem i gotowałem godzinę na małym ogniu.
Mięsa pokroiłem w kostkę ,obsmażyłem na oliwie. Dodałem 2 posiekane cebule ,pokrojone łodygi selera ,pokrojone w ósemki pomidory ,pozostały czosnek (rozgnieciony) ,2 liście laurowe i drugi bukiet ziół. Podlałem bulionem ,doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem 40 minut ,uzupełniając bulion. Dodałem pokrojoną kiełbasę i dusiłem 10 min. Ugotowaną fasolę odcedziłem ,dodałem do potrawy. Całość przełożyłem do natłuszczonej żaroodpornej formy. Wierzch przykryłem plasterkami boczku i piekłem 45 min. w temperaturze 180 stopni C.
Podałem z pieczonymi w folii ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 22.09.2015 17:16
Pyszne danie!
marzut 22.09.2015 14:24
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak