Casarecce w sosie śmietanowym z kurczakiem i kalafiorem

Casarecce w sosie śmietanowym z kurczakiem i kalafiorem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    250 g (casarecce)
  • filety z kurczaka

    400 g
  • kalafior

    300 g (różyczki)
  • cebula

  • bulion warzywny

    200 ml
  • śmietanka kremowa

    300 ml
  • mąka

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Casarecce w sosie śmietanowym z kurczakiem i kalafiorem

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
W garnku na odrobinie masła klarowanego szklimy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz podzielonego na małe różyczki kalafiora. Całość smażymy ok. 5 min doprawiając do smaku solą oraz pieprzem ,pod koniec smażenia oprószamy mąką.
Filety zalewamy gorącym bulionem warzywnym dusimy na wolnym ogniu 10 min.
Następnie dodajemy śmietankę ,dokładnie rozprowadzamy i dusimy chwilę na wolnym ogniu (w razie potrzeby sos można zredukować).
Do sosu dodajemy makaron ,dusimy chwilę razem z sosem. Garnek zestawiamy z ognia ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

kloruś 04.04.2015 09:55
chętnie bym skosztowała!
Konczi 04.04.2015 08:56
pyszne połączenie
Iwusia 03.04.2015 20:05
bardzo smaczne danie
Małgorzata Pin 03.04.2015 18:30
Smacznie wygląda.
Grazyna0211 03.04.2015 16:33
bardzo smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat