Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron
250 g (casarecce) -
filety z kurczaka
400 g -
kalafior
300 g (różyczki) -
cebula
-
bulion warzywny
200 ml -
śmietanka kremowa
300 ml -
mąka
1 łyżka -
natka pietruszki
1 pęczek -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Casarecce w sosie śmietanowym z kurczakiem i kalafiorem
W garnku na odrobinie masła klarowanego szklimy posiekaną cebulę ,dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz podzielonego na małe różyczki kalafiora. Całość smażymy ok. 5 min doprawiając do smaku solą oraz pieprzem ,pod koniec smażenia oprószamy mąką.
Filety zalewamy gorącym bulionem warzywnym dusimy na wolnym ogniu 10 min.
Następnie dodajemy śmietankę ,dokładnie rozprowadzamy i dusimy chwilę na wolnym ogniu (w razie potrzeby sos można zredukować).
Do sosu dodajemy makaron ,dusimy chwilę razem z sosem. Garnek zestawiamy z ognia ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze (5)