Carpaccio z żółtej cukinii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis znalazłam na francuskiej stronce, ale robię je po swojemu. I choć metoda nie może być inna, to jednak daję swoje ulubione zioła, swoją ulubioną oliwę i musowo oliwki. Bez czerwonego pieprzu, choć może na ten się w końcu kiedyś skuszę. Oryginał znajdziecie tutaj: Goosto

Carpaccio z żółtej cukinii

1 żółta cukinia,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki oliwy truflowej,
sól, pieprz,
kilka listków bazylii,
kilka listków natki pietruszki,
10 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką.

Cukinię umyć i odkroić końcówki. Ostrym nożem pokroić w jak najcieńsze plasterki, które z kolei ułożyć na płaskim talerzu promieniście dookoła tak, aby zachodziły na siebie. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i polać oliwą.
Zioła umyć i pokroić. Posypać nimi cukinię. Odstawić na minimum 30 minut, choć ja zalecam znacznie dłuższy czas - carpaccio im dłużej się marynuje, tym jest lepsze.
Oliwki opłukać pod zimną wodą, poczekać chwilkę, aż odciekną i wyłożyć na środek talerza tuż przed podaniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 30.07.2014 20:57
ciekawy przepis
Kate131 26.07.2011 10:29
musi byc pyszne
indi 14.07.2011 21:10
świetne
IlonaAlbertos 23.05.2011 18:32
Podoba mi się ten przepis ;)
Kopiko1983 13.03.2011 15:43
fajny przepis!
kochanyptysiu 13.02.2011 18:42
ciekawy przepis!
SmacznaPyza 08.02.2011 17:49
bardzo mi się podoba :-)
traktorek 23.12.2010 15:34
zupełnie coś nowego
Beata73 10.10.2010 16:26
fajna przekąska!
Kryska73 07.10.2010 17:52
ciekawy pomysł na poczęstunek dla naszych gości.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat