Carpaccio z truskawek ze smażonymi lodami Jarosława Walczyka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    300 g
  • mięta

    10 g
  • bazylia

    10 g
  • biała czekolada

    40 g
  • jajka

    1 szt.
  • cukier trzcinowy

    15 g
  • amaretto

    20 ml
  • lody waniliowe

    280 g
  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    1/2 g
  • panierka panko

    80 g
  • frytura do smażenia

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jarosław Walczak poleca:
Truskawki świeże umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek i pokroić w plastry. Rozłożyć na talerzu, posypać
posiekaną świeżą bazylią i miętą. Białą czekoladę zmrozić przed utarciem i posypaniem truskawek.
Z lodów waniliowych uformować kulę i głęboko zamrozić. Jajko rozdzielić: żółtko utrzeć z cukrem
trzcinowym i likierem Amaretto, białko delikatnie podbić i połączyć z żółtkiem.
Panierkę panko wsypać do miseczki, dodać posiekany marynowany zielony pieprz i obtoczyć zmrożoną kulkę w panko, następnie w jajku. Powtórzyć tę czynność trzy razy, by utworzyła się skorupa.
Tak przygotowaną kulę włożyć do zamrażarki na 1 godz. Następnie rozgrzać fryturę do smażenia i smażyć w głębokim tłuszczu. Kulę lodową wykładać na biały ręcznik papierowy i delikatnie osuszać. Usmażone lody układać na środku carpaccio z truskawek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 09.08.2016 09:10
to musi byc niebo w gebie, nigdy nie robilam smazonych lodow chetnie bym sie poczestowala
ben-ka 26.06.2014 09:03
Przepiękne,takie kolorowe danie......
kasienka23 25.06.2014 18:14
smaczne danie!
anemon 25.06.2014 10:27
Deser wygląda wspaniale, muszę koniecznie spróbować zrobić, żeby się przekonać jak smakują smażone lody. Czy fryturę do smażenia można zastaąpić olejem?
Paolcia 25.06.2014 09:36
mmm jak pięknie wygląda :)
caralajna 25.06.2014 09:27
proponuję zawody: kto najcieniej pokroi truskawki :P
Wiktoria29 25.06.2014 09:06
obłędny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat