Carpaccio z pieczonymi burakami i salsą prowansalską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI NA DWIE PORCJE

  • buraki czerwone

    4 sztuki
  • pomidory

    2 sztuki (z odmiany Kumato)
  • mozzarella w kulce

    1 sztuka

SALSA PROWANSALSKA

  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • woda

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • miód

    1,5 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Carpaccio z pieczonymi burakami i salsą prowansalską foto
Buraki dokładnie myjemy, odcinamy końce, smarujemy delikatnie olejem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny.

* Wybierajmy mniejsze buraczki, gdyż są smaczniejsze i słodsze.

** Czas pieczenia zależy od wielkości i rodzaju partii, dlatego najlepiej sprawdzajmy patyczkiem czy buraczki są już odpowiednio miękkie.

Upieczone buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki.
Krok 2 - Carpaccio z pieczonymi burakami i salsą prowansalską foto
Następnie przygotowujemy salsę prowansalską:

Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, wodę, miód i sok z cytryny - wszystko dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Carpaccio z pieczonymi burakami i salsą prowansalską foto
Ostudzone buraczki, pomidory Kumato i mozzarellę kroimy w plastry i układamy naprzemiennie na talerzu. Całość skrapiamy salsą prowansalską i gotowe!

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 02.02.2015 08:51
Pięknie wygląda :)
Adamorek 01.02.2015 13:39
ciekawie wygląda ta wersja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat