Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI NA DWIE PORCJE
-
buraki czerwone
4 sztuki -
pomidory
2 sztuki (z odmiany Kumato) -
mozzarella w kulce
1 sztuka
SALSA PROWANSALSKA
-
oliwa
2 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżka -
woda
1 łyżka -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka -
miód
1,5 łyżeczki -
czosnek
1 ząbek -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
sól do smaku
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

* Wybierajmy mniejsze buraczki, gdyż są smaczniejsze i słodsze.
** Czas pieczenia zależy od wielkości i rodzaju partii, dlatego najlepiej sprawdzajmy patyczkiem czy buraczki są już odpowiednio miękkie.
Upieczone buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki.

Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, wodę, miód i sok z cytryny - wszystko dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.

Życzę smacznego! :)
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się